Így vészelték át a magyar borok 2020-at – Koccintsunk az egészségükre!

Karácsonykor szokás megbontani egy-egy üveg jó bort, szilveszterkor van, hogy pár rosszabbat is – vallhatnánk be férfiasan. De azért mi maradjunk a jóknál! A tél folyamán bármikor otthonérzéssel tölthet el minket a konyhából áradó forralt bor-illat is, ha valami, ez képes a hideg hónapjainkba melegséget csempészni. De vajon mennyire „meleg” a helyzet a hazai borpiacon, megviselte-e a világjárvány a magyar bortermelőket, vagy ugyanabból, ugyanannyit fogyasztottunk 2020-ban is?

A borászok általános tapasztalata természetesen az, hogy a jellemzően éttermekben, szállodákban értékesített prémium borok eladása jelentősen visszaesett. „Köszönhető” mindez a vendéglátóhelyek időszakos bezárásán túl a hazánkba érkező külföldi turisták megcsappant létszámának is. Szerencséje még a belföldi turizmus által idén nyáron is – az átmeneti fellélegzés idején – érintett régiók (például a Balaton-felvidék) borászainak volt, akik július-augusztusban pótolhattak valamit a tavaszi kiesésből (hogy aztán ősszel ők is újra visszaesést könyvelhessenek el). Új tapasztalat, amit etyeki borászoktól hallottunk: a főváros lakói elkezdték jobban felfedezni Budapest környékét 2020-ban, így a városból kilátogató hazai fogyasztók részben átvették a külhoniak helyét, még ha nem is költöttek annyit.

Jogosan vetődik fel bennünk a kérdés, hogy vajon amit nem ittunk meg idén éttermi asztaloknál vagy bárpultoknál, azt elfogyasztottuk-e otthon? Erre nagyvonalakban az igen a helyes válasz, van ugyanis olyan pincészet, amelyik pontosan kétszerannyi bort értékesített élelmiszerboltokban, mint eddig (az éttermi, szállodai értékesítése pedig pont a felére esett vissza). Az egyik persze nem kompenzálhatja teljesen a másikat, hiszen a hipermarketek polcairól az alacsonyabb árkategóriájú borok fogynak jól. A borszaküzletek közül érthető módon a plázákban lévők jártak rosszabbul, míg a könnyebben, egy séta keretében az utcáról beugorva is pár perc alatt felkereshetők forgalma a járvány alatt megnőtt.

Ami a trendeket illeti: a fehérbor éli reneszánszát – azok közül is az egyszerű, könnyed, illatos fajták, a minőségi borászatoknak is az alapboraik a menők –, ám a pezsgőborok is folyamatosan erősödnek. Ezzel párhuzamosan bizonyos vörösborok azért válhattak idén népszerűbbé, mert a közvélemény egészségesebbnek gondolja őket a fehéreknél (noha mindkettőnek van egészségvédő szerepe, csak a vörös inkább a szabadgyököket köti meg, míg a fehér a sejtregenerációt segíti). Az általunk kérdezett borászok szerint a magyarok alapvetően ugyanannyi bort fogyasztanak, mint eddig, az olcsóbbakból talán még többet is (hogy ez jó vagy rossz hír, döntse el ki-ki maga). A márkahű fogyasztók csak azért is rendeltek online módon a kedvenc termelőiktől a karanténidőszak alatt is, hogy támogassák őket.

Cikkajánló: A férfiszív hálája – Így edd egészségesre magad 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Az internetes értékesítés persze csak nagyon minimális részét teszi ki a borok eladási felületeinek, így ennek megugrása (egy ezrelékről mondjuk egy százalékra) a nagy egészet tekintve nem jelenthetett gyógyírt a nehézségekre. Ezen értékesítési csatorna népszerűsége jövőre tovább nőhet, bár nyilván senki nem tervezi hosszú távon lecserélni egy-egy helyszíni borkóstolás élményét a csomagküldő szolgálatos rendelésre. A maszkviselési, fertőtlenítési és egyéb szabályokat mindenesetre a borászok is komolyan veszik, és a többségük igyekszik a közösségi oldalain is aktívan tartani a kapcsolatot a fogyasztókkal, noha erre a helyzetre – ahogy bárki a világban – ők sem lehettek felkészülve. Jó hír azonban: az évjárattal így sem lehet gond, a magyar borok minősége 2021-ben sem lesz rosszabb. Azt viszont hadd reméljük, hogy jövő ilyenkor többen és felszabadultabban koccinthatunk együtt!

Dr. Szász Adrián

Fotó: Food photo created by drobotdean - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk