A férfiak biológiai órája is ketyeg

Tény, hogy az elmúlt évtizedekben a férfiak életképes spermaszáma a felére csökkent. Sokan a környezeti tényezőket hibáztatják az alacsonyabb spermaszám miatt, de ennek valójában más az oka…

Egy kisbaba megfoganásához két dologra van szükség: egy petesejtre és az azt megtermékenyítő spermiumra. Amelyik házaspárnál nehézségeket okoz a fogamzás, ott felmerülhet a meddőség lehetősége. Ma tíz pár közül három a meddőség valamilyen formájával találja szemben magát, amikor gyermekvállalásra szánják el magukat.

Általános vélemény szerint a meddőségek harmadáért a nő, másik harmadáért a férfi, és harmadik harmadáért a pár problémáinak kombinációja felel.

Tény, hogy az elmúlt évtizedekben a férfiak életképes spermaszáma a felére csökkent. Sokan a környezeti tényezőket hibáztatják az alacsonyabb spermaszám miatt, de ez valójában azért van, mert a párok kitolták a gyerekvállalás idejét. „Az életkor előrehaladtával a spermiumok száma csökken, a hormonok csökkennek, és az idősebb férfiak spermái több genetikai problémát is hordozhatnak. A nőkben a termékenység 30 éves korban kezd csökkenni” – mondta dr. Harry Fisch meddőségkezelésre szakosodott urológus és mikrosebész, a New York-i Presbyterian Kórház / Weill Cornell Medical College orvosa. „A tanácsom? Próbáljanak meg minél fiatalabban gyermeket vállalni” – javasolta.

A termékeny férfinak képesnek kell lennie arra, hogy erekciója legyen, és egészséges spermiumokat ürítsen, amely az ovuláció során megtermékenyíti a nő petesejtjét. A 35 év alatti pároknak, akiknél egy éven át nem következett be terhesség úgy, hogy nem védekeztek, érdemes konzultálniuk egy endokrinológussal; a 35 évesnél idősebb párok esetén ennek hat hónap elteltével kell megtörténnie.

Nem hagyhatjuk hát figyelmen kívül a legfontosabb tényezőt, az életkort. „Ha ön elmúlt 30 éves, akkor szinte lehetetlen, hogy ne legyen valamilyen gond a fogamzóképességével” – mondta dr. Shahin Ghadir, a UCLA Dél-Kaliforniai Reprodukciós Központjának klinikai professzora.

A férfiaknál is ketyeg a biológiai óra.

Neo

*

További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Az erkölcsi alapok, a férfi-nő szövetség, a család és a társadalom megerősítésén dolgozunk, regisztrálj, iratkozz fel a hírlevelünkre, és értesítünk Téged széleskörű tevékenységeinkről! Hajrá!

REGISZTRÁLOK!

Fotó: Gerd Altmann képe a Pixabay -en. 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk