D-nap, D-vitamin, D-hormon

Az iskolákban történelemórákon tanítják a D-napot, pedig lehet, hogy biológiából (is) kellene. Hogy mire gondolunk? Egy kimutatás szerint tél végére – a kevés napfény miatt – a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin hiányban szenved, pedig ez gyakorlatilag az egészség hiányával egyenlő. A D-vitamin valójában nem is vitamin, hanem hormonszerű előanyag, amely hozzájárul testünkben az aktív D-hormon termelődéséhez. Tán kevesen tudják, de a férfiak termékenységét is befolyásolja. Legyen hát D-nap az (is), amikor tél végén D-vitamint vagy azt tartalmazó ételeket vásárolunk!

A D-vitamin szintje összefügg a férfiak szervezetében a tesztoszteron szintjének alakulásával, ezáltal nemcsak a hormonrendszert, hanem a termékenységet, azaz a spermaszámot és -minőséget is befolyásolja. Biológiai funkciója egyébként a megfelelő kalcium- és foszforszint fenntartása a vérben, de a kalcium felszívódásában, így az erős csontozat kialakításában, fogaink épségének fenntartásában is szerepe van (meg még sok mindenben). Kétfajta D-vitamin létezik: a D3 napfény (UV-B sugárzás) hatására keletkezik a szervezetben, a D2-t pedig táplálék formájában juttatjuk be, s átalakul D3-má.

Hogy hogyan juttathatjuk be? Napsütés (ebből már napi 10 perc is elegendő lehet) hiányában hallal, halmájolajjal, csirkemájjal, vajjal, margarinnal, tojással. Vagy vitamin formájában, amelyből a friss kutatások szerint napi 1000-2000 NE (Nemzetközi Egység) fogyasztása javasolt. Szerencsére csak az ajánlott mennyiség 100-200-szorosának hónapokon át tartó szedése okozhat túladagolási tünetet.

Neo

*

Cikkajánló: A férfiak biológiai órája is ketyeg 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Fotók: Enrique Meseguer képe a Pixabay -en. 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk