„Ha újrakezdhetném, kettő helyett három-négy gyerekem lenne” – interjú Koltay Gáborral

Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendezővel, színigazgatóval, érdemes művésszel beszélgettünk Körkérdés című rovatunkban, melyben ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak.

Mi volt a legnagyobb gyerekkori butaság, amit csinált?

A foci miatt abbahagytam a tőrvívást, amely koromhoz képest nagyon jól ment a hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladár felügyelete mellett.

Mi a legfontosabb életbölcsesség, amit az édesapjától tanult?

A becsületes, szorgalmas és szívós küzdés, a csalódások emelt fővel való elviselése, a másik ember tisztelete, szeretete és mindenekelőtt a család összetartásának fontossága, még akkor is, ha mai világunk és benne mi, emberek mindent elkövetünk, hogy a társadalom legkisebb sejtje folyamatos sérüléseket szenvedjen.

Mi a legfontosabb üzenet, amit mindenképpen szeretne átadni a gyermekeinek?

András fiam és Anna lányom éljék becsületesen életüket, álljanak ki a felvállalt értékek mellett, munkájukkal nagy kitartással, magas színvonalon folyamatosan javítsák közvetlen környezetük, és a tágabb horizontú világ minőségét. Leginkább pedig próbálják meg összetartani és gyarapítani a családot, amellyel kapcsolatban nem mindig mutattunk számukra jó példát.

Ön szerint jó a koedukáció vagy érdemes lenne bizonyos életkorban a lányokat és a fiúkat külön oktatni?

Ötödikes voltam, amikor 1961-ben koedukált osztályok lettek az iskolámban. Okos gondolatnak tartom, ha a lányokat és a fiúkat együtt oktatják, készítik fel az életre, hiszen ez így természetes.

El tud képzelni olyan helyzetet, amikor jogos lehet az erőszak?

El tudom képzelni, bár pontosítani kellene, hogy milyen „erőszakról” van szó. A családon belüli erőszakot semmiképpen sem, a nőkkel, gyerekekkel szembenit úgyszintén, a munkahelyit sem, tehát marad a társadalmi-politikai erőszak, amelynek bizonyos helyzetekben lehet létjogosultsága. Bár ez utóbbi esetben nagyon is fontos a célkitűzések pontosítása, a körülmények mérlegelése.

Egyetért-e azzal, hogy a nehéz helyzetekben jobb, ha egy férfi nem sír, szerencsésebb, ha megőrzi a hidegvérét?

Az elérzékenyülésnek szerintem nem ellentéte a hidegvér megőrzése. Nem szégyen a férfikönny. Vannak élethelyzetek, amikor ennek létjogosultsága van. Az életben az értelem mellett az érzelmeknek is fontos szerepük van.

Milyen típusú munkamegosztást tart ideálisnak férj és feleség, férfi és nő között?

Semmiképpen sem a hagyományosat, hogy a férfi a pénzkereső, a nő pedig tüsténkedjen a konyhában és neveljen gyereket. Ugyanakkor vannak feladatok, amelyekhez az egyik fél jobban ért, mint a másik. Az ideális munkamegosztásban a felek felosztják egymás között a feladatokat. Őszintén megvallva, a témában elméletileg képzettebb vagyok, mint a gyakorlatban.

Szokott-e rendszeresen házimunkát végezni, és ha igen, mit?

Most megfogott. Sajnos kevesebbet, mint elvárható lenne. Ebben bizony van még tanulnivalóm, igyekszem is pótolni az elmaradást.

Mennyire érzi a saját életében problémának, hogy túl sokat dolgozik?

Nagy problémának érzem, mert nem jut elég idő a családra, évtizedekig a gyerekeimre, most pedig unokáimra. S ez akkor is hiba, ha a munkám egyben szenvedélyemmé is vált.

Ön szerint mi a házasság értelme, célja?

Két ember szerelme, egymás iránti szeretete, ragaszkodása, tudása, szerencsés körülmények között megtermékenyítheti a másikat, így a felek teljesebb életet élhetnek, mint korábban. Ahogy idősödöm, egyre inkább felismerem, hogy gyerekekkel együtt van csak igazi értelme az életnek. Bennük folytatódunk tovább. Ha újrakezdhetném, kettő helyett három-négy gyerekem lenne.

Ha újra kezdhetné az életét, mindent ugyanúgy csinálna?

Korántsem. Tapasztalataim, felismeréseim birtokában egy sor személyes, munkával kapcsolatos vagy közéleti kérdésben bizony máshogy döntenék.

Van szükség ma hősökre, és ha igen, milyenekre?

Feltétlenül szükség van; ez korántsem régimódi, konzervatív gondolkodásmód. A hősök, akár a nagynevű közösségi személyiségek, de a mindennapok hősei is, a legkülönfélébb foglalkozási területeken példát mutatnak, igazodási pontot jelentenek.

Van olyan gyerekkori álma, ami teljesült?

Amennyiben a gimnazista kort még gyerekkornak nevezzük, akkor igen, mert már nagyon korán filmrendező szerettem volna lenni.

Ha bárkivel találkozhatna – legyen szó akár élő, vagy nem élő személyről – ki lenne az?

Sok ilyen személy van, a legkülönfélébb területeken. Szerencsére életem, munkám során nagyon sok értékes emberrel találkoztam, akiktől sokat tanultam. Nagyon sok politikussal, egyházi személlyel, tudóssal, íróval, művésszel, sportolóval szeretnék vagy szerettem volna találkozni, Alexandr Szolzsenyicinig, a Beatlesig vagy Lionel Messiig bezárólag.

Mit jelent önnek az, hogy „szent”?

Személy szerint Szent Istvánt, Szent Lászlót és a magyar szenteket, általában véve pedig egy olyan magasfokú, értékes és a köz javára folytatott életvitelt, amely nem csak a közösség életét, hanem a világot is szebbé, jobbá és igazságosabbá tudja tenni.

NÉVJEGY – Balázs Béla-díjas filmrendező, színigazgató, érdemes művész.

 • Budapesten született 1950. február 9-én.
 • Tanulmányai: a Szent István Gimnáziumban érettségizett; főiskolai tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdagságtudományi Egyetem építőmérnöki karán végezte; majd a
  Színház és Filmművészeti Főiskola diákja volt, film és tv-rendező szakon.
 • 1979–1981 között a Magyar Televízió, 1981–1986 között a Mafilm rendezője volt. 1986–2003 között a Budapesti Művészeti Hetek és Szabadtéri Színpadok (1990-től Szabad Tér Színház) igazgatója volt. 1987-ben létrehozta a Szabad Tér Kiadót, melynek igazgatója. 2011. április 1. és július 31. között a József Attila Színház megbízott ügyvezető igazgatója.
 • Legfontosabb munkái:
  • játékfilmek: A koncert (1981), István, a király (1984), Honfoglalás (1996), Sacra Corona (2001);
  • tévéfilmek: Puskás Öcsi (1985); Befejezetlen forradalom (1988); Julianus barát (1991); István király (1992); Margit, a hazának szentelt áldozat (1995); „Lelkem feszülj hitekkel újra” (1997); Atilla, Isten kardja (1998); Itt élned, halnod kell (2016);
  • dokumentumfilmek Trianonról, Horthy Miklósról, Mindszenty Józsefről, Wass Albertről és több tucat más személyiségről és témáról;
  • klasszikus operák, rockoperák, zenés történelmi játékok szabadtéren és kőszínházban;
  • összességében több, mint 250 rendezés.
 • Legfontosabb díjai: A filmszemle díja (1984); Balázs Béla díj (1985); A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1994); Magyar Örökség díj (1995); Petőfi Sándor Sajtószabadság-díj (2000); Magyarország Érdemes Művésze (2015); A Magyar Érdemrend középkeresztje (2020).

Antal-Ferencz Ildikó

 

Antal-Ferencz Ildikó újságíró, három gyermek édesanyja. Írásainak fő témája a család, de sok más is érdekli: interjúk közismert emberekkel, beszámolók kulturális eseményekről és jótékonysági ügyekről, riportok közéleti témákról (élet- és gyermekvédelem, oktatás, hit, fogyatékossággal élők). Blogot ír Ígyírokén címmel, több interjúkötetbe írt szerzőként, rádióműsorokat szerkesztett és vezetett, valamint házigazdaként kerekasztal-beszélgetéseket és konferenciákat.

*

Írjátok meg, kire lennétek kíváncsiak Körkérdés rovatunkban!

Körkérdés rovatunkban ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel interjúalanyainknak, hogy lássuk és össze is tudjuk hasonlítani, miről mit gondolnak. Nem csak egyfajta véleményre vagyunk kíváncsiak, hanem éppen hogy nagyon sokfélére, ezért igyekszünk a társadalmi, politikai, kulturális élet széles spektrumáról megszólítani válaszadókat. Mivel a legkülönfélébb válaszokra számítunk, ezért a rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül fogják tükrözni a Férfiak Klubja álláspontját, de tulajdonosukról nagyon sokat elárulnak majd.

Írjátok meg itt hozzászólásban vagy az info@ferfiakklubja.hu e-mail címre, kire lennétek kíváncsiak új, Körkérdés című rovatunkban!

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk