A festett ház – John Grisham vidékies hangulatú férfiregénye ritka kincs

John Grisham írót, aki jogot végzett, s közel egy évtizeden át praktizált, a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójától a jogi thrillerek és bűnügyi regények nagymesterének tartják az USA-ban, sőt világszerte. Olyan klasszikusok fűződnek e műfajban a nevéhez, mint a filmverzióban is sikeres A cég (Tom Cruise főszereplésével), Az ügyfél (Tommy Lee Jones), A Pelikán-ügyirat (Julia Roberts, Denzel Washington), Ha ölni kell (Matthew McConaughey, Samuel L. Jackson) vagy Az ítélet eladó (Dustin Hoffmann). Van azonban az idén hatvanöt éves szerzőnek – Bill Clinton amerikai exelnök 12. unokatestvérének – egy „kakukktojás” műve, a 2001-ben kiadott A festett ház. Ebben kivételesen nincs tárgyalóterem, sok olvasó mégis ezt az önéletrajzi ihletésű írást tartja Grisham legjobbjának.

A regény mindössze hétéves főhőse, Luke egy gyapotültetvény közepén él Arkansasban, így már kicsiként alaposan megismeri a farmerek társadalmát, küzdelmes mindennapi életét, jellemét és félelmeit. Még naiv és ártatlan, de már kiveszi a részét a munkából és a felnőttek ügyes-bajos dolgaiból. Nagyapja és édesapja értékrendje a meghatározó számára, azonban a kétkezi munkások életének visszásságait is egyre inkább megtapasztalja, miközben a gyermeki lélek számára nehezen feldolgozható titkok birtokába jut. Olyan események szem- és fültanúja lesz, amelyek felhívják a figyelmét a világ veszélyeire, megtanítják arra, hogy férfiként nézzen szembe velük – és mindazokkal, akik esetleg nem barátként közelednek hozzá. Közben azt is megérti, hogy édesanyja elvágyódik egy könnyebb életbe, ám vele együtt kitart a család keményen dolgozó férfitagjai mellett, akikre felnéz.

A festett ház végtelenül erős atmoszférát teremt, szinte magunk is az ültetvényeken izzadunk, miközben olvassuk. De a boldogabb pillanatokat is a szereplőkkel karöltve éljük át: velük együtt hallgatjuk a házuk teraszán a sportközvetítést a rádióból, ott vagyunk, amikor kiadós közös étkezésre gyűlnek össze, vagy hétvégi programként elkocsikáznak a városba. Közben Luke sem csak nehézségekkel szembesül, hanem elkezdi felfedezni magán egy kissrác nyiladozó érdeklődését a lányok – sőt, ahogy ez természetes módon legtöbbünkkel az ő korában történt, egy konkrét lány – iránt, miközben híres sportolónak készül, el sem tudja képzelni, hogy felnőttként bármi más legyen belőle. Grisham olyan pompás érzékkel avat minket a Chandler-család tiszteletbeli tagjaivá, hogy a könyv elolvasása után kedvet kaphatunk az abból készült 2003-as film megtekintéséhez is, ez viszont csak eredeti nyelven, angol felirattal érhető el a világhálón. Nyelvgyakorlásnak annál tökéletesebb!

Már csak azért is, mert A festett ház szókincse is magával ragadó, ami pedig a hangulatait illeti: feszültség és humor egészséges arányban keveredik benne. „Grisham megmutatta, hogyan kell az elfelejtett embereket felejthetetlenül bemutatni” – olvastam a kötetről egy kritikában (vagy inkább ajánlóban), és valóban! Az ötvenes évek Amerikájának olyan hétköznapi hősei a karakterek, akik élete regényt érdemel, ám akik jó része a valóságban mégis úgy érezhette: minden fáradozása ellenére is nyom nélkül hagyta utódaira e világot. Pedig az a nyom megvan, itt van ebben az írásban is, mi pedig szerencsés nyomolvasókként nyerhetünk igen emlékezetes bepillantást egy olyan korba és miliőbe, amelyben a férfiértékek a családban maradva megalapozták a nemzedékek egymás iránti tiszteletét.

Szász Adrián

Cikkajánló: Vissza a rengetegbe – Olvassuk (újra) a klasszikust! • A VII. kerület gengszterei • Férfivá érni Amerikában – két vérbeli fejlődésregény 
Ajánljuk a Kultúrát apától rovatunk további cikkeit. Ha tetszett, oszd meg! Kattints a következő rovatcímekre, ha más cikkeket is szívesen olvasnál honlapunkonA férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

*

Fotó: Travel photo created by freepik - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk