A VII. kerület gengszterei

Egy átlagos tavaszhoz képest sajnos jóval több időt kell/célszerű idén a lakásban töltenünk. Ezzel egyrészt szokatlan feladatok – otthonról való munkavégzés, jó időben is a négy fal közé szorult gyerkőcök figyelmének lekötése – járnak együtt. Másrészt, akinek rendezvények, sportfoglalkozás, egyebek hiányában új, benti hobbi után kell néznie, az jó eséllyel újra felfedezi magának az olvasást mint értékes szabadidős tevékenységet. Talán még új könyveket is rendel, ha már nem ajánlott személyesen elmenni értük. Így jutottam hozzá Békés Pál Csikágó című gangregényéhez.

Gondoltam, ezt olvasva a világjárvány miatti korlátozások idején úgy is utazhatom majd, hogy közben itthon maradok. Igaz, az utazás nem annyira országok között, mint idősíkokon át történik, hiszen a novellaszerű epizódokból összeálló regény lapjai évszázadnyi történelmünket dolgozzák fel, egyetlen budapesti kerületrészben, a Keleti pályaudvar környékén élő családok sorsát idézve meg. Az amerikai Chicago is szóba kerül persze, sőt némelyik fejezetnek konkrét helyszíne is, de a „főhős” a budapesti Csikágó, amely az említett kerületrész – gúnyneve, vagy „művészneve”? Döntse el ki-ki maga!

A szerzője által gangregényként aposztrofált mű szerelmek, tragédiák, történelmi korfordulók és ironikus történetek szövevénye egy sokszínű, fordulatos és szórakoztató kötetben. A szereplők a hetedik kerület jellegzetes figurái, hétköznapi „ismerőseink”, ám mindegyikük története egy-egy kalandregény – az illető akár bejárta a fél világot, három földrészen át menekülve a sorsa elől, akár soha ki sem mozdult arról a környékről, ahol született. Ezek az egyszerre komor és mulatságos figurák ma is köztünk élnek (és éppen egy történelmi vírus terjedése ellen küzdenek, akárcsak mi most).

Cikkajánló: Férfivá érni Amerikában – két vérbeli fejlődésregény 
Ajánljuk a Kultúrát apától rovatunk további cikkeit. Ha tetszett, oszd meg! Kattints a következő rovatcímekre, ha más cikkeket is szívesen olvasnál honlapunkonA férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

„A kötet lapjain száz év repül el a Csikágó fölött. Meg egy bagoly” – olvashatjuk a fülszövegben. A 2016-os kiadás Békés Pál születésének 60. évfordulójára készült el, amit ő nem érhetett meg (sajnos már 2010-ben elhunyt). Az író stílusát bámulatos arányérzékkel megalkotott mondatok jellemzik, melyek szinte a bőrünk alá kúszó életszerűséggel rajzolnak meg emberi sorsokat. Valahol mindegyik középpontjában a férfi-nő, szülő-gyermek viszonyok, büszkeség, önértékelés, testi-lelki sebek örök hordozásának vagy begyógyításának kérdései állnak. Valahogy úgy, ahogy mindnyájunk „gangregényében”.

A könyvnek helye lehet mindazok polcán – vagy inkább éjjeliszekrényén, ágya mellett, kistáskájában, és legfőképpen a kezében –, aki kíváncsi a múlt évszázad viharaira, már a ma nehézségei közül visszatekintve, illetve, aki hiszi, hogy minden embertársunk sorsa megér egy regényfejezetet, olykor akár többet is.

Dr. Szász Adrián

*

Vezető kép: könyvborító: moly.hu; portré: Kaiser Ottó / CC BY 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk