A zene, az kell – búcsúzik a Valahol Európában

Különleges helyszínen búcsúzik a Valahol Európában musical stábja Sopron városától. A Férfiak Klubja Kultúrát Apától sikerprogramja keretében ajánljuk az apukáknak és gyermekeiknek e népszerű darabot, amelyet a soproni közönség rendszerint álló tapssal jutalmazott az elmúlt év során: a háború utáni újrakezdésről, az árvaságról, a fiatal fiúk egymás közötti és az idős mesterrel kötött barátságáról, a bizalomról, a zene szeretetéről szól – mindazon értékekről, amelyek ma, a béke világában is oly' fontosak.

A közismert darab a II. világháború végén, a béke első pillanataiban játszódik, amikor még működnek a túlélési háborús reflexek, és még senki sem tudja, hogyan lesz majd béke a lelkekben is. Egy árva kisfiú, Kuksi édesapja utolsó mondatát mormogja maga elé: „Nem szabad félni!”, és közben retteg. Az Állami Javítóintézet szétbombázását túlélt fiatal fiúk magukra hagyottan, csapatba rendeződve próbálják túlélni a háború viszontagságait és a béke első napjait. A fiúk befogadják az árva kisfiút, Kuksit, majd találkoznak egy másik gyereksereggel, és az eleinte nehézkes elfogadást követően rájönnek: csak együtt vészelhetik át ezt az időszakot. Vándorlásuk közben találnak egy elhagyatottnak tűnő kastélyt. Ott Simon Péter, egykori karmester és zeneszerző lakik. Bizalmatlanságból végül bizalom lesz a gyerekek és a ház ura között. Simon Péter megtanítja őket a zene fontosságára és szeretetére („A zene, az kell”). Közben a szerveződő új hadsereg, a statáriális bíróság és más felnőttek hajszolni kezdik az árvává vált gyerekeket, akiket egyszerű csavargónak tartanak. Bár a gyerekek harca sikerrel zárul, mégis tragikus véget ér.

A fertőrákosi barlangszínház szeptember 11-én délután négy órakor kezdődő előadása a május 22-re meghirdetett kőszínházi alkalom pótlása. Az új játszóhely mérete miatt lehetőség nyílt több nézőt fogadni, így az sem marad le erről a nagy sikerprodukcióról, akinek eddig nem jutott hely a teátrumban. Az előadásban Simon Pétert Mikó István alakítja, a rendező Halasi Imre.

Antal-Ferencz Ildikó

Cikkajánló: Otthon maradtunk! – Zenei válogatások, cikkek, tanulmányok az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeitől 
Ajánljuk a Kultúrát apától rovatunk további cikkeit. Ha tetszett, oszd meg! Kattints a következő rovatcímekre, ha más cikkeket is szívesen olvasnál honlapunkonA férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

*

Fotók: soproniszinhaz.hu

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk