A zene szárnyán haza – Erősítsük kötődéseinket!

Tavaly augusztus 20-án indult útjára a Road Movie program, a VOLT Produkció projektje, amely népszerű hazai könnyűzenei előadók dalain keresztül mutatja be Magyarország különböző városait és régióit. A kiválasztott dalokhoz elismert filmrendezők készítenek klipeket, a kezdeményezés célja egy éveken át tartó videoklipfolyam végiggördítése az online csatornákon. A projekt megálmodói első körben 15 előadót kértek fel arra, hogy egy-egy nekik különösen fontos tájegységet ily módon bemutassanak – öt dalt plusz kisfilmet már láthattunk is ezek közül.

Ne felejtsük el, honnan indultunk, mert egyrészt a kötődéseink egész életünkre kihatnak, másrészt amit kapunk, abból valamilyen formában kötelességünk vissza is adni: embereknek, közösségeknek – helyeknek. Ezt vallja a Férfiak Klubja is, hozzátéve, hogy ez a fajta hűség – ahogy a legtöbb értékünk – természetesen nemcsak férfiérték, hanem általános emberi erény, amelynek van férfias és nőies arca. De nem versenyzünk, úgyhogy ugyanúgy szeretjük – sőt – a Margaret Island Balatonról szóló Házszám című klipjét és dalát, vagy Rúzsa Magditól a Hazatalálsz című szerzeményt, melyet gyerekkora helyszíne, a vajdasági Kishegyes ihletett, mint a Road Movie-s „férfivallomásokat”.

Ezekből három is van már: a Kelemen kabátban formáció Végtelen címmel szó szerint elrepít minket a Dunakanyarba, a hiperkarma pedig jószerencsét! felkiáltással a Mecsek vidékére kirándul velünk. Különleges színfolt a Gyergyószentmiklósról származó Bagossy Brothers Company Visszajövök című alkotása, amelynek klipje is Erdély területén, a srácok szülőföldjén forgott. Azt mondják, nem arra mentek rá, hogy valamilyen extrán látványos állapotában – hótakarótól fedve vagy teljes tavaszi virágzásában – csillantsák meg a szeretett tájat, hanem úgy, ahogy az az év egy átlagos (késő őszi) időszakában, hétköznapi valójában mutatja magát. Nem akartak hatásvadászok lenni, ami jó.

Ajánló: A feltaláló – játékfilm egy igazi példaképről
Ajánljuk a Kultúrát apától rovatunk további cikkeit. Ha tetszett, oszd meg! Kattints a következő rovatcímekre, ha más cikkeket is szívesen olvasnál honlapunkonA férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Kíváncsian várjuk a projekt további kisfilmjeit – a Youtube-on és a roadmovie.hu oldalon az eddigiek és a jövőben érkezők is megtekinthetők (lesznek) –, mivel úgy érezzük: az első öt klip szívhez szól, hitelesre sikeredett. Nemcsak jobban megismerhetjük belőlük hazánk egy-egy szegletét, hanem a szülőföldhöz, gyermek- vagy éppen felnőttkorunk fontos helyeihez való kötődésünket is erősíthetik. Már azzal is, ha néhány percre az alkotók szemüvegén át figyeljük azt, ami nekik hasonlóan fontos, azzal meg pláne, ha ezt – ahogy Bagossyék is teszik – nem a mai világban megszokott túlfényezéssel tárják elénk, hanem pont úgy, ahogy van. Mert akkor szeretünk igazán, ha nem ideálokat szeretünk.

Dr. Szász Adrián

*

Fotó: Pillanatkép a Kelemen kabátban Végtelen című videóklipjéből

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk