Az első magyar karanténszínház

A TRIP egy új, izgalmas helyszín Budapesten, ahol terasz, bár, koncertek, bulik, felnőtt és gyerekelőadások is várnak benneteket a Batthyány-térnél, a Dunán szemben az Országházzal. Jelenleg természetesen csak online működik, az első magyar karanténszínházat szervezi.

Közelgő események:

Karantén alatt azzal vagyunk összezárva, akivel dolgunk van. A családon belül könnyen idegenekké válhatunk a másik szemében. Ideje megismerni egymást. Két testvért összezár a karantén, úgy, ahogy legutóbb gyerekkorukban voltak összezárva a szülői házban. És megpróbálnak életükben először beszélgetni. Lehet, hogy nem fog sikerülni; lehet, hogy eddig csak azért nem beszélgettek, mert szétválasztotta őket mindaz, amit együtt, mégis nagyon különbözően éltek meg. De megpróbálják.

„Van egy ember, akivel egy szót sem kell beszélnünk, ahhoz hogy ismerjük minden gesztusát, mozdulatát, és az egész gyerekkorát. A testvérünk. Egy dolgot nem tudhatunk, hogy később ezt a gyerekkort a lelkének melyik részeibe rakja el és hogyan.”

Szereplők: Vilmos, 27 éves, Máté bátyja – Hajmási Péter; Máté, 22 éves, Vilmos öccse – Hajmási Dávid.

Rendező: Vadász Krisztina.

Tibor nem szeret eljárni otthonról. Ha mégis, akkor csak Endrével. Kocsmába, sörözni, összeveszni az élet nagy dolgain. Mint például munkán, nőkön, szerelmen, nőkön, házasságon, szerelmen, szerelmen... Tündének céljai vannak. Folyamatosan. Mint ahogy Irénnek is. Munka, pasik, házasság, szerelem, szerelem, boldogság…

„Van ez az érzés… A legijesztőbb a világon. Amikor elkezdesz érezni valamit. És tudod, hogy rossz, és hogy nem, és hogy fájni fog, vagy még azt sem, mert nem lesz semmi… Mert az egészet csak te képzeled, nincs is, nincsenek jelek, beleképzeled, belelátod, beleérzed… Nincs boldog egymásra találás, és család és gyerek és jövő. A mosoly, amit te annak nézel, a zavar, amit te annak hiszel, az baromira nincs, az baromira nem az… És neki fogalma sincs, te meg csak küzdesz és küzdesz és küzdesz, leélsz vele egy életet, anélkül, hogy tudna róla… Nincs rosszabb, mint szerelmesnek lenni.”

A Hogyan írjunk happy endet? tizenhárom képben mutatja be egy félresikerült ismerkedés történetét és enged betekintést a mai huszonévesek (karantén előtti) világába. Mi minden lehet egyetlen este hozadéka? Olykor egy egészen új élet, olykor csak a gyötrelmes másnap. Fabacsovics Lili drámája keserű humorral fűszerezett, szereplői talányosak, életük csupa titok és hazugság, miközben mindannyian a boldogságot keresik. Józsa Tamás különleges világú, fülbemászó zenéjén keresztül a szereplők egy pillanatra megnyílnak, aztán tovább sodródnak az eseményekkel, elbeszélnek egymás mellett, makacsul ragaszkodva sajátos meggyőződéseikhez. Mégis hogy lesz ebből happy end?

Szereplők:

Tünde – Messaoudi Emina;

Irén – Georgita-Tenki Dalma;

Tibor – Martinkovics Máté;

Endre – Jenővári Miklós;

Peti, Férfi – Baki Dániel.

Rendező: Fabacsovics Lili.

Ősbemutató: 2020. 05. 18., a TRIP Facebook-oldalán.

A hangszerelt, élőzenés ősbemutató tervezett időpontja: 2020. szeptember.

Legutóbbi, visszanézhető előadások:

Az előadás karantén különkiadása két pár életébe enged betekintést. Ott vagyunk velük tanúként a kanapén, az első találkozáskor, belenézünk életük meghatározó és egyszerű hétköznapi pillanataiba, hátha megtudjuk a kérdésre a választ: együtt mennek-e tovább?

Az előadást az improvizáció technikáival építik a karaktereket formázó színészek. Azaz nem tudják előre, hogy kik a szereplők, mi a történetük és merre halad a kapcsolatuk.

Szereplők: Arany Brigitta, Bognár Anita Rozália, Biszak Áron és Fodor Dávid.

A szereplők Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című drámájának inspirációjából rögtönzött jeleneteket adnak elő, melyeket egy kamera rögzít. Pillanatképek Johan és Marianne mindennapjairól. Küzdelem egymással, önmagukkal, a magánnyal és a bezártsággal. Mit kezd két ember egymással a világjárvány idején összezárva. Vajon sikerül-e újra meglátnunk, és megszeretnünk egymást a nehéz időkben? Hogyan tudunk segíteni magunkon és másokon? Mit jelent tartozni valakihez? Hol van az otthonunk? És ki mellett? Mit jelent az összefogás, a szolidaritás?

*

További két ajánló: Elkezdődött a Maradj otthon! fesztivál • Karanténkoncertek és karaténnapló Ákostól
Ajánljuk a Kultúrát apától rovatunk további cikkeit. Ha tetszett, oszd meg! Kattints a következő rovatcímekre, ha más cikkeket is szívesen olvasnál honlapunkonA férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

*

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk