Férfivá érni Amerikában – két vérbeli fejlődésregény

Két amerikai regényt ajánlunk ma – egyik sem túl hosszú, ám mindkettő értelmes kikapcsolódást ígér, már csak azért is, mert a felnövésről, a férfivá érésről szólnak. Igen szórakoztatóan, noha nem ma keletkeztek és játszódnak. Az egyik mű alkotója első könyve volt a kettőből, amit élete során írt, a másik pedig szerzője utolsó alkotása lett. Apák és fiúk házi könyvtárában jó helyük lehet…

Már csak azért is, mert Richard Bradford 1944-ben Lángoló hajnali ég című első regényének cselekménye idején maga is kamaszkorú volt, így a történetben is jól érti és érzi egy felnövekvő fiú lelkét. A szerző a sztori színhelyének szomszédságában, az USA-beli Santa Fében élt, és a második világháború után három évig a haditengerészetnél szolgált, csakúgy, mint könyve főhősének édesapja. Ez is azt jelzi, hogy sok saját élményt, önéletrajzi elemet dolgozhatott bele művébe.

A könyv egy ritkán megírt környékre, az új-mexikói hegyvidékre kalauzol minket, ahol a hegyi falvakat, kisvárosokat mexikói eredetű lakosság, spanyol telepesek földműves leszármazottai és az indián őslakosság leszármazottjai lakják. A tizenhét esztendős főhős, Joshua új élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodik ebben az egzotikus környezetben, miközben az egyszerű emberek példája, a tőlük tanult becsület, hűség és helytállás fokozatosan felnőtt férfivá érleli őt.

Ajánló: A feltaláló – játékfilm egy igazi példaképről
Ajánljuk a Kultúrát apától rovatunk további cikkeit. Ha tetszett, oszd meg! Kattints a következő rovatcímekre, ha más cikkeket is szívesen olvasnál honlapunkonA férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Bradfordnál ismertebb író William Faulkner, aki Zsiványok című regényéért 1963-ban posztumusz Pulitzer-díjat kapott. Ezt az utolsó – korábbi műveinél derűsebb – munkáját életműve egyik csúcsának tartják. A Zsiványok könnyed humorérzékkel adja elő egy nagyapa visszaemlékezését gyermekkori csínytevéseire, amelyekről az unokájának mesél. Régi és új világ, klasszikus és modern értékek találkoznak a 20. század hajnalán játszódó történetben, melynek végére a nagyapa éppúgy „felnő”, ahogy az őt hallgató unokája. S talán az olvasók meg az olvasók fiai is.

Szívből ajánljuk mindkét férfi fejlődésregényt.

Dr. Szász Adrián

*

Fotó: Book photo created by pressfoto - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk