Hálaműsor az Újszínházban

Nagyszabású, online is követhető gálaműsorral köszönték meg az Újszínház színművészei mindazok helytállását, akik a járvány idején erőn felül dolgoztak, valamint nézőiknek, hogy kitartottak mellettük. Az inkább középkorú és idősebb korosztálynak szóló közel három órás műsor összességében nemcsak egy nagyon jó, más színházak (és előadóművészeti intézmények) számára is követendő ötletnek bizonyult, hanem egy igazán kellemes, többször is megható és maradandó emlékű estének, ahol együtt léphetett fel a teátrum csaknem összes színművésze, és amit a közönség hangos ovációval és vastapssal hálált meg.

Mindenféle (lírai, prózai, énekes és táncos, egyéni és többszereplős) fellépést láthattunk. A rövid prózai előadások erősen népszínházi jellegűek voltak, számomra helyenként erőltetettnek és sutának hatottak, de a közönség láthatóan és hallhatóan díjazta őket. Színvonalasan jópofa volt viszont Dörner György igazgató előadásában a Mese az állatok nyelvén tudó juhászról című népmese. Hasonlóan népszínházi jellegű, mégis elképzelgően hatásos volt Koncz Gábor történetmesélése egy 48 éves síelő hölgyről – talán azért, mert a szereplő nagyon messze áll a színművész által megformált karakterektől, mégis fantasztikusan át tudta adni.

A zenés, illetve zenés-táncos részek (többnyire századeleji sanzonok) így utólag kissé összefolynak a fejemben, de határozottan emlékszem Esztergályos Cecília énekszámaira, Farkasházi Réka gyermekdalára, Kökényessy Ági szolgálólányénekére, Nagy Lóránt egyéni dalára és duettjére Bátyai Évával, Bánföldi Szilárd duettjére Szilvási Judittal, Szakács Tibor rockszámára háttérben a táncoló nővérkékkel, egy aranyruhás operett-énekesnőre. A műsor második felében egyre jobban felpörgött a hangulat, emlékezetes tette Brunner Márta Máté Péter-számai (Azért vannak a jó barátok, Hazám, hazám), majd a színházi zenekar által kísért LGT-szám, (Neked írom e dalt) Timkó Eszter és Kurkó József Kristóf előadásában, és a legvégén Pikali Gerda Illés-száma (Ne gondold, hogy tied a világ). Az utóbbiak fergeteges záróhangulatot teremtettek, amire szükség is volt, mert nemsokkal előtte a közönség könnyekig meghatódva hallgatta Gregor Bernadettet, amint a technikának köszönhetően duettet énekel édesapjával, az éppen aznap 14 éve elhunyt Gregor József operaénekessel, egy 20 évvel ezelőtti felvétel egyszerre megható és hátborzongató ismétléseként.

A Gregor-duettet én is megkönnyeztem, emellett azonban legjobban a színművészek által előadott versek érintettek meg (Viczián Ottó nyitotta az estet Karinthy Frigyes Miért nem megyek orvoshoz című versével, majd Tóth Tamás Kosztolányi Dezső Hajnali részegségét mondta fel gyönyörűen, Lux Ádám pedig Reményik Sándor Békesség Istentől című versével győzött meg arról, hogy erre a békességre van most a legnagyobb szükségünk; de megható volt Szarvas Attila tolmácsolásában Ady Endre Krisztus-kereszt az erdőn című verse, s nem kevésbé hatásos volt Vass György szájából Juhász Gyula Testamentuma, ifj. Jászai Lászlótól pedig Mécs László A királyfi három bánata. Most is lúdbőrözik a hátam, ha visszagondolok ezekre a percekre...

És végül, de nem utolsósorban említésre méltó Nemessányi Éva korrepetitor zongorajátéka, amellyel a zenés részek többségét végig kísérte és Papp Gyula zenei vezető rövid, de hatásos fellépése. Egy igazi, a színművészek és közönség közötti kölcsönös gála- és hálaműsor, és a legtöbb idős színész számára jutalomjáték volt ez az este, köszönet érte minden résztvevőnek és nézőnek. Mindig, de az életünket alapjaiban megrengető világjárvány idején különösen fontos a köszönetnyilvánítás és a közös ünneplés.

Antal-Ferencz Ildikó

*

Cikkajánló: Ismerd meg először a saját hazádat, aztán menj külföldre – bemutatták a Fatornyokat az Újszínházban • Férfitörvény, úgy hívják: becsület – bemutatták A kassai polgárokat a Nemzetiben • Mindenki bűnös, mégsem felelős semmiért – Forró mezők a Nemzeti színpadán
 Ajánljuk a Kultúrát apától rovatunk további cikkeit. Ha tetszett, oszd meg! Kattints a következő rovatcímekre, ha más cikkeket is szívesen olvasnál honlapunkonA férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

*

Fotók: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=ujszinhaz.budapest&set=a.3792846000749033

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk