Istennel a műtőben – egy mélyen hívő orvos őszinte vallomásai szakmai és magánéleti nehézségekről

Könyv egy mélyen hívő orvos magánéleti és szakmai életéről. Kényes kérdések és megdöbbentően, de az agysebésztől megszokottan őszinte válaszok olyan kényes témákban is, mint a házasságtörés, abortusz, gyermekhalál, misztikus Isten-élmények,orvoskollégák fel nem vállalt hite, tudomány és hit kapcsolata - melyek nekünk is segíthetnek megküzdeni saját nehézségeinkkel, elakadásainkkal. Elolvastuk Martí Zoltán Istennel ​a műtőben című, dr. Csókay Andrással készített interjúkötetét.

Amikor tavaly megkerestem Csókay Andrást azzal, hogy írni szeretnék új könyvéről, ő visszakérdezett: melyikről? Végül megegyeztünk abban, hogy mindkettőt elolvasom, hiszen, mint hangsúlyozta: mindkettő egyformán fontos a számára. A saját könyvével kezdtem, majd néhány más jellegű könyv elolvasása után a Martí Zoltán által írt Istennel ​a műtőben című interjúkötettel folytattam. Őszinte kíváncsisággal vártam, mi újat tudok meg róla.

Csókay Andrással először évekkel ezelőtt, egy NOE Levelekbe szánt interjú kapcsán találkoztam, amikor is a digitalizáció káros agyi hatásairól kellett volna beszélgetnünk, de végül épp csak érintettük a megadott témát – annyiban, hogy a játékfüggőség is ugyanolyan függőség, mint a többi, ezért ugyanúgy kezelendő és gyógyítandó –  de leginkább Istenről, a teremtésről, a torinói lepelről és a csendről beszélgettünk. Nagy hatással volt rám ez a találkozás, hitemnek nagy „löketet” adott a mélyen hívő idegsebész tudományos alapú észérvei Isten létéről és a szemlélődő Jézus-ima fontosságáról. Az írásom pedig rá volt nagy hatással; azt mondta, még senkitől nem látta ilyen jól összefoglalva a gondolatait – ez nyilván kedves túlzás, de jólesett.

Az első beszélgetést egy másik előadása előtti rövid eszmecsere, majd a Férfiak Klubja számára készített Körkérdés-interjú követte, majd a tavaly év eleji Mária Rádiós beszélgetés, melybe egy másik missziós orvost, Fodor Rékát, Afrékát is elhívtuk. A rádióműsor apropója a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) volt, amelynek mindketten a nagykövetei lettek. Nagy büszkeségem, hogy Csókay Andrást először nekem kellett megkérdeznem, mit szólna ehhez a szép feladathoz, mire azonnali válasza így szólt: „Ildikó, nagyon szívesen, hiszen én erre a témára, bárhol, bármikor igent mondok.” Ez a hozzáállása visszaköszön a könyvben is, amikor a szerző arról kérdezi, hogyan tud időt szakítani a munkája és a fiatalok oktatása mellett az evangelizációs előadásaira, tanúságtételeire.

A szerző egyébként nagyon hasonló kérdéseket tett fel, mint amiket valószínűleg én is megfogalmaztam volna. Csókay András közismert, és a média által már csontig rágott viharos magánéleti eseményein és ugyancsak viharosnak mondható – a betegei szempontjából egyértelműen eredményes, szakmailag mégis  támadott, vagy legalábbis vitatott – orvosi innovációin, kreatív megoldású műtétein túli, a megszokottnál jóval tartalmasabb, mélyebb kérdéseket feszeget, melyekből újra és újra kiderül: megtérése óta az idegsebész számára a legfontosabb az evangelizáció, a tanúságtételek. Mindent ennek, ezeknek rendel alá nem csak magánéletében, a munkájában is. Valószínűleg azért is beszélt teljes őszinteséggel olyan kényes témáról a könyvben, mint a házasságtörés, gyermekhalál, abortusz, orvoskollégák hite, hit és tudomány kapcsolata, mert szeretné másoknak is megmutatni: nincs olyan mélypont az életünkben, ahonnan az Istenhit – Andrást idézve Jézus – segítségével nem lehetne felállni.

Ami még kiderül a könyvből az az, hogy manapság Magyarországon – de nyugodtan mondhatjuk, hogy egész Európában – nem könnyű, sőt kifejezetten nehezítő körülmény hívő orvosnak lenni. Mert ugyan Csókay András mély meggyőződéssel vallja, hogy minden kreatív szakmai ötlete és azok sikeres megvalósítása csakis a folyamatos, napi szintű és nehéz döntési helyzetekben is gyakorolt Jézus-imáknak köszönhető; mégis, egy olyan közegben kell dolgoznia, amelyben ugyan sokkal több hívő orvos van, mint gondolnánk, de ők nem vállalják fel a hitüket, mert azt nem „píszí” hangoztatni, és mert a tudomány, jelen esetben az orvosok inkább magukat szeretik dicsőíteni a szakmai kihívások megoldásaiért. Ezzel szemben viszont Csókay András azt vallja, hogy az ember tudása önmagában nagyon kevés, a földi életben véges. (Szerinte egyébként erre mutat rá a járvány is, hiszen sok kreatív orvosi ötlet kellett ahhoz is, hogy megfelelő vakcinák létrejöjjenek.) Ugyanígy nehéz ügy számára a vallásközi párbeszéd is. Viszont azt is tudja: ha nem mondja el és nem írja le szakmai lapokban is, amit gondol és érez, akkor nemcsak hálátlan, de mélységében hallgatja el az igazságot.

Bár a kötet olyan nehéz és komoly témákat is érint az orvosmissziókon túl, mint a magánéleti hullámvölgyek (megcsalás, kisfia halála), abortusz, tudomány és hit találkozása, mégis nagyon olvasmányos, nehezen letehető, én például egyetlen hétvége alatt rágtam át magam rajta. Különösen tetszett az eleje, amely során a gyerek- és fiatalkoráról tudunk meg eddig kevésbé publikus részleteket és a vége, mely során – épp egy másik, nemrég olvasott könyvhöz hasonlóan – az utolsó fejezetben megszólal a házastárs, Daniella is, aki a szerző szavaival: „...egy pillanatig sem titkolja, mennyire fontos számára, hogy szeretetteljes felesége lehessen férjének, akinek édesanyját nagy szeretettel gondozza (…) és az egyik legjobban szeretett hivatása az, hogy biztos támasza lehessen férjének”.

Antal-Ferencz Ildikó

 

Antal-Ferencz Ildikó újságíró, három gyermek édesanyja. Írásainak fő témája a család, de sok más is érdekli: interjúk közismert emberekkel, beszámolók kulturális eseményekről és jótékonysági ügyekről, riportok közéleti témákról (élet- és gyermekvédelem, oktatás, hit, fogyatékossággal élők). Blogot ír Ígyírokén címmel, több interjúkötetbe írt szerzőként, rádióműsorokat szerkesztett és vezetett, valamint házigazdaként kerekasztal-beszélgetéseket és konferenciákat.

*

Fotók: 777blog.hu

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk