Szakmai és az Európában egyre ritkább szellemi, gondolati sokszínűségre törekszik az idei MITEM

Kétszeri halasztás után szeptember 17. és október 9. között rendezik meg a 7. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM), amely ezúttal nemcsak a Nemzeti Színház épületében, hanem számos további helyszínen is zajlik párhuzamosan. A hajózással egybekötött, Törőcsik Marira emlékező képsorokkal kezdődő sajtótájékoztatón résztvevő Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója is a járvány utáni élet újraindításaként értékelte az eseményt, amelyre tizenhárom ország tizenkilenc előadása érkezik majd, emellett több kiállításra, koncertre, szakmai programokra, közönségtalálkozókra és beszélgetésekre is sor kerül. A fesztiválon olyan nemzetközi hírű alkotók rendezései lesznek láthatók, mint Robert Wilson, Theodorosz Terzopulosz, Alekszandar Popovszki és Victoria Thierrée Chaplin.

A járvány után az élet újraindításának alapszükséglete a kultúra – hangsúlyozta Fekete Péter, aki először a szervezőknek és a művészeknek gratulált arra hivatkozva, hogy a kulturális élet szereplői bebizonyították: a másfél éves járványidőszak alatt is dolgoztak, majd az oltakozóknak, akik lehetővé tették az ország életének újraindítását. „Nézzünk körül, milyen kulturális kínálat fogadja ma Magyarországon az embereket! Rengeteg program közül választhatunk, ami azt mutatja, hogy a kulturális élet szereplőire akkor is számíthatunk, ha az életet újra kell indítani. Ez nem mindenhol van így Európában. Nem lehet minden országban maszk nélkül hajóra szállni, keresgélni a műsorfüzetekben, hogy milyen előadásra, milyen produkcióra váltsunk jegyet. Sok helyen még mindig otthon kell ülni, vagy maszkot kell viselni, ugyanis nem sikerült az embereket megfelelő számban beoltani” – fogalmazott az államtitkár, majd hozzátette: „a fesztivál jó alkalom arra, hogy megmutassuk magunkat a világnak, elküldhessük az üzenetet, hogy kik vagyunk, és mi is nyitott szemmel figyeljük, hogy a világ mit hoz nekünk.”

A korábbi MITEM-re látogatók jó hírét vitték az országnak, hogy befogadóak vagyunk, nyíltszívűek, jó alkotók, fantasztikus emberek” – folytatta Fekete Péter, majd azt kívánta, teljesüljön Vidnyánszky Attilának az az álma, hogy két év múlva a Színházi Olimpián a világ legtöbb országa jelen legyen, és együtt ünnepeljenek.

„Ünnep ez a mai nap, mert kétszeri halasztás után végre meg tudjuk szervezni a MITEM-et” – vette át a szót Vidnyánszky Attila. „Ehhez kellettek azok az eredmények, amelyeket a járvány elleni küzdelemben az ország fel tudott mutatni, és kellettek a partnerek is, akik elszántan jönni akarnak” – folytatta, hozzátéve: az eredetileg meghívottak közül szinte mindenki (Algéria, Franciaország, India, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Svájc, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna, Vietnám) el tud jönni. Csak két produkció nem érkezik meg, egy indiai és egy vietnami színház; őket jövő tavasszal várják nagy szeretettel. A színházigazgató kiemelte: a fesztivál programján jól látszik, hogy azok az alapelvek, amelyeket a MITEM születése óta vallanak, most is megvalósulnak, hiszen ezúttal is szakmai, valamint szellemi, gondolati sokszínűségre törekszenek.

„Megpróbáljuk lekövetni azokat a változásokat, amelyek a világ színházaiban zajlanak; a fesztiválon nincsenek kizárólagosságok, mindenféle színházi műfaj jelen van” – hangsúlyozta. „A szellemi, gondolati sokszínűség Európában egyre ritkább; mi nem rekesztünk ki senkit, nyitottak, kíváncsiak vagyunk, és hiszünk a párbeszéd erejében” – emelte ki, majd bejelentette, hogy a fesztiválra érkezik egy igazi szupersztár, Robert Wilson amerikai színházi rendező, aki „a színházi élet koronázatlan királya 10 éve, és aki a MITEM-en Oidipusz királyról mesél nekünk a maga fantasztikus módján. A színészek pedig szintén híres művészek; úgy is fogalmazhatnám, hogy egy világválogatott látogat el a MITEM-re.”

„Amit ők hoznak, az a maga nemében felülmúlhatatlan, megismételhetetlen lesz” – mondta Vidnyánszky, majd kifejtette: nagy örömére együtt tudnak dolgozni az átalakuló SZFE-vel is, sok közös workshop formájában; például Robert Wilson, Theodorosz Terzopulosz és Anatolij Vasziljev is találkozni fog az egyetem diákjaival. „Erre még nem volt ezelőtt példa. Ez az egyik legfontosabb feladatunk, hogy kinyissuk a magyar színházi életet, és beengedjünk mindent, ami külföldön izgalmas, de közben őrizzük saját színházi életünk egyediségét, keressük azokat a megszólalási módokat, formákat, amelyek ránk jellemzőek” – mondta a színházigazgató.

Vidnyánszky Attilától megtudtuk azt is, hogy Anatolij Vasziljev nemcsak a fiatalok miatt, hanem az idén áprilisban meghalt Törőcsik Mari miatt is jön hozzánk; a Magyar Dráma Napján egy egész napot szentelnek a színművésznőnek. A szeptember 21-ei előadás címe: Senkié és mindenkié; Bérczes László rendezi. „Felejthetetlen, utánozhatatlan az az intonáció, amelyben ő megnyilvánult. (...) Természetesen itt lesz Anatolij Vasziljev is, aki nagy tisztelője Törőcsik Marinak. Fantasztikus együttműködés volt az övék, csodálatos produkciókat valósítottak meg közösen. Törőcsik Mari volt az egyetlen magyar színész az elmúlt évtizedekben, akinek sikerült kitörnie a mi nyelvi bezártságunkból, és valóban világhírűvé vált” – emlékeztetett a vezérigazgató.

Vidnyánszky beszélt arról is, hogy Theodorosz Terzopulosz két előadással érkezik a MITEM-re. Az egyik az Alarme című darab, amely egy meghatározó és végzetes történelmi konfliktust tár fel, I. Erzsébet királynő és Stuart Mária skót királynő küzdelmét a trónért. A másik előadás az Aiasz, az őrület című produkció, amely Szophoklész Aiasz című műve alapján készült színpadi kompozíció. „Terzopulosz is egy különleges színházi nyelven szólal meg, azonnal felismerhetők a rendezései az első néhány perc után. Igazi színházi ember, szerte Európában rendez. 1994-ben az ő ötlete alapján született meg a Színházi Olimpia, amelynek otthont adunk 2023 tavaszán és nyarán” – magyarázta az igazgató, aki köszönetét fejezte ki a döntéshozók felé azért, hogy az idei MITEM immár 250 millió forintos állami támogatással valósulhat meg.

A sajtótájékoztató harmadik felszólalója Alekszandar Popovszki rendező volt, aki szerint szimbolikus jelentőségű, hogy egy hajón rendezték meg a sajtótájékoztatót. „Együtt hajózunk a jó irányba, a kultúrába, a művészetekbe, az új életbe. Az elmúlt másfél év járványidőszakából sokat tanultunk. Például azt, hogy a válaszokat nemcsak a gazdasági életben kell keresni, hanem a művészetben, a kultúrában is. Ha túl akarunk élni, akkor a kultúra felé kell fordulni” –  fejtette ki.

A rendező azt is kiemelte, hatalmas lehetőség számára, hogy két darabját, a Mester és Margaritát, illetve a Rómeó és Júliát is bemutatják a fesztiválon. Az előbbivel kapcsolatban megjegyezte: „Kicsit úgy érzem magam, mint Odüsszeusz. Sokat utazom a világban, új országokat, kultúrákat ismerek meg. Itt, Budapesten, a Nemzeti Színházban rendkívül élveztem az együttműködést, mert rövid idő alatt nagyon jó kommunikációt sikerült kialakítanunk, és izgalmas, újszerű dolgot hoztunk létre. Impozáns a MITEM-meghívottak listája, már alig várom, hogy visszajöjjek.”

Kulcsár Edit és Kozma András, a MITEM főszervezői röviden bemutatták az egyes előadásokat. Tompa Gábor rendezésében a Godot-ra várva című darabot láthatjuk a Portugál Nemzeti Színház előadásában, a Bűn és bűnhődést a szentpétervári Prijut Komedianta Színház társulatával; Spanyolországból Ignacio Garcia rendezésében Az énekek énekét, az olasz Piccolo Teatro di Milano-tól a Misericordia című darabot, Algériából a Bravó a művésznek című előadást, Omar Fetmouche rendezésében. Victoria Thierrée Chaplin, Charlie Chaplin lánya rendezi a Bells and Spells című előadást, amelynek főszereplője az ő lánya, azaz Charlie Chaplin unokája, Aurelia Thierrée. A kijevi Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház a Limerivna című előadást mutatja be, az szentpétervári Alekszandrinszkij Színház pedig A nap fiai című darabot.

A tervezett kettő helyett négy határon túli magyar előadás is érkezik: Magyarkanizsáról a Regionális Kreatív Műhely a Pilinszky művei alapján készült Éjidő című produkcióval, Mezei Kinga rendezésében; Temesvárról a Csiky Gergely Állami Magyar Színház Az ember tragédiájával, Silviu Purcarete rendező munkájaként. A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában Ibsen Nórája lesz látható, Nagy Botond rendezésében, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata pedig Szőcs Géza Raszputyinját adja elő, Sardar Tagirovsky irányításával. A Nemzeti Színház Szabó K. István rendezésében bemutatja Szabó Magda Az ajtó című darabját Udvaros Dorottya főszereplésével, Alekszandar Popovszki rendezésében pedig A Mester és Margarita című előadást, Eirik Stubo rendezésében a Médeia című előadást, Szűcs Nellivel a címszerepben.

A Ludwig Múzeum ad otthon Robert Wilson A fejemben táncolok című, az előrehaladott Alzheimer-korban szenvedő világhírű Suzushi Hanayagi tánckoreográfusról szóló, annak halála előtt pár hónappal elkészülő videoinstallációjának. Az Uránia Filmszínházban filmeket láthatunk Robert Wilsontól és Anatolij Vasziljevtől (Asino – Szamár); ezáltal megismerhetjük, hogyan dolgoznak a világhírű színházi mesterek; ugyanott lesz látható Maár Gyula dokumentumfilmje Törőcsik Mariról. Sor kerül Szabados György és Kanalas Éva, 1997-ben a Fonó Budai Zeneházban adott egyetlen koncertjének hangfelvételéről készült, TENGRI – Mindenség című egyedülálló zenei alkotás lemezbemutatójára is. Két kiállítást is láthatunk majd a Nemzeti Színház épületében: az épület előcsarnokában a színházi találkozó elmúlt évadainak pillanatait a színház fotósa, Eöri Szabó Zsolt szemszögéből, a harmadik emeleten pedig Szász Zsolt Blattner-díjas bábművész munkáit.

Antal-Ferencz Ildikó

 

Antal-Ferencz Ildikó újságíró, három gyermek édesanyja. Írásainak fő témája a család, de sok más is érdekli: interjúk közismert emberekkel, beszámolók kulturális eseményekről és jótékonysági ügyekről, riportok közéleti témákról (élet- és gyermekvédelem, oktatás, hit, fogyatékossággal élők). Blogot ír Ígyírokén címmel, több interjúkötetbe írt szerzőként, rádióműsorokat szerkesztett és vezetett, valamint házigazdaként kerekasztal-beszélgetéseket és konferenciákat.

*

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk