Az örök párkapcsolati dilemma: közös kassza vagy külön kassza?

Az első randikon még általában a férfi fizet, később viszont, mikor komolyra fordul a kapcsolat, és már nem egy-két pohár italról van szó, hanem nagyobb tételekről, felmerül a kérdés: közös kassza vagy külön kassza? Ez valóban egy fontos kérdés, amit érdemes tisztázni, mielőtt konfliktusok sorozatát idézné elő.

A régi világban teljesen természetes volt, hogy egy férfi és egy nő közös kasszából gazdálkodik. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a többség házasságban élt, és nem élettársi kapcsolatban, emellett többnyire a férfi kereste a pénzt, és a nő vezette a háztartást (5-6 gyerek mellett ez valóban teljes embert kívánt). Egy ilyen munkamegosztás mellett adta magát a közös kassza, hiszen ezt az egykeresős modellt máshogy nem is lehetett volna fenntartani.

Ebben a legnagyobb váltás a II. világháború után jött el. A női egyenjogúságért kiálló mozgalmak hatása sem elhanyagolható, de a nők munkába állását leginkább a gazdasági szükségszerűségek idézték elő annál az egyszerű oknál fogva, hogy sok férfi nem tért haza a háborúból, és őket valahogy pótolni kellett. Időközben a társadalom is átalakult…

A 21. században nehéz meghatározni, hogy a közös vagy a külön kassza-e a helyes. Elvégre amíg nem vagytok házasok, addig talán túlzás, ha egymás pénzét költitek, a másik véglet pedig az, ha minden fillérrel elszámoltok egymásnak. És ha meg is házasodtok, akkor sem biztos, hogy mindenben közösködni kell: ha jelentős jövedelmi különbségek vannak köztetek, akkor súlyos konfliktusokhoz vezethet, ha az alacsonyabb jövedelmű fél költi a magasabb jövedelmű pénzét. Hiába közös a kassza, a pénz a gyakorlatban mégis inkább azé, aki megkereste – ha kimondjátok, ha nem.

Szándékosan nem írtam nemeket: ma már nem biztos, hogy a férfi keres többet. Lehet, hogy a leendő feleséged fog többet keresni nálad, és úgy gondolod, hogy a legújabb hobbidat az ő keresetéből fogod finanszírozni, amit ő nem vesz majd jó néven. De az is lehet, hogy egyikőtöket előléptetik, és menet közben fordul a kocka a jövedelmi viszonyok tekintetében. Lehet, hogy te válsz munkanélkülivé egy időre, viszont amikor a feleséged szülni megy, akkor meg neked kell nagyobb anyagi terheket magadra vállalnod. De az is lehet, hogy 50 évesen gyakorlatilag munkaképtelenné válsz, és segítségre fogsz szorulni. Semmi esetre sem szabad tehát éreztetni az anyagi különbségeket, mert könnyen visszaüthet. Ezért is célszerű előre lefektetni a játékszabályokat, hogy minél kevesebbet kelljen pénzről vitázni – az sosem vezet jóra.

Az egyik középút a közös és a külön kassza hibridje. Általában a komoly párkapcsolatok elején szokták ezt alkalmazni a felek. Mindenkinek van saját bankszámlája (a családi kassza mellett), amiről tudja, hogy az az övé, nem a közösbe önti a pénzt számolatlanul. Könnyebb úgy pénzt gyűjteni, ha magadénak érzed: több így a motiváció a spórolásra, és az egyenleged is könnyebben tartod számon. Amikor például a privát nyugdíjadra teszel félre, azt is egy külön számlán gyűjtöd kizárólag magadnak, ezért tud hatékony lenni.

A külön bankszámla mellett természetesen lesznek közös kiadások is. A családi költéseket érdemes feltérképezni, három hónapon keresztül összeírni őket, hogy lehessen velük kalkulálni, és ezután mindenki a fizetésével arányosan be tud szállni ezekbe a költésekbe. Jó alkalom ez arra, hogy racionalizáljátok a kiadásokat, csökkentsétek a felesleget, és lássátok, hol folyik el a pénz. Ne felejtsétek el beszámolni a kockázati életbiztosítást (családfenntartóként kötelességed ilyet kötni) és a megtakarításokat – ezeknek a kárára nem szabad pénzt költeni. Noha mindkettőtöknek van bére, és saját döntései, párkapcsolatban, házasságban, családban közös céljaitok vannak, így a befolyó pénzt is közös megegyezés alapján fogjátok beosztani, a céljaitokra fordítani.

A közös kassza is jó megoldás, ha megvannak a korlátok, és kellő empátiával, szolidaritással fordultok a másikhoz, és mindez nem vezet alá-fölérendeltségi viszonyhoz, anyagi zsaroláshoz és manipulációkhoz. A kiadások összeírása ebben az esetben is fontos, ezután érdemes megegyezni, hogy mennyi lehet a havi maximum költés, amit mindkettőtöknek tiszteletben kell tartania. Nem kell minden fillérrel elszámolni, viszont ha a megbeszélt havi keretet valamiért át akarjátok lépni, azt megbeszélitek, és közösen mérlegelitek, tényleg szükség van-e erre a kiadásra. Ilyenkor annak ellenére, hogy közös kasszából éltek, mindkettőtök számára nyilvánvalóak a játékszabályok, és ennek tudatában kezelhetitek az anyagiakat.

Cikkajánlók:
Út a felelősségteljes élet felé: így kezdj hozzá a megtakarításhoz
Olvasd el ezt, ha nem akarod a nyugdíjas éveidet szegénységben tölteni

Minden kapcsolatnak megvan a maga egyedi, belső logikája, az a legjobb megoldás tehát, ami nektek működik. Valószínűleg a két véglet közt találjátok meg a középutat, az arányokat és a részleteket már nektek kell kikísérletezni. A legjobb az lenne, ha megmaradna a szabadságotok az egyéni költések terén, de a közös kiadásokban is egyezségre tudtok jutni.

Richter Ádám

A Grantis 3 tippje a külön, illetve a közös kasszával kapcsolatban:

1. Az egyik középút a közös és a külön kassza hibridje. Előnye: könnyebb úgy pénzt gyűjteni, ha magadénak érzed: több így a motiváció a spórolásra, és az egyenleged is könnyebben tartod számon.

2. A közös kassza is jó megoldás, de csak akkor, ha megvannak a korlátok, és kellő empátiával, szolidaritással fordultok a másikhoz!

3. Legyen szó külön vagy közös kasszáról, a családi költéseket érdemes feltérképezni, és megegyezni, hogy mennyi lehet a havi maximum költés, amit mindkettőtöknek tiszteletben kell tartania. Így nyilvánvalóvá válnak előttetek a játékszabályok, és ennek tudatában kezelhetitek az anyagiakat.

Fotók: rawpixel.com on Pexels.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk