Út a felelősségteljes élet felé: így kezdj hozzá a megtakarításhoz

Talán nem kell túlzottan bizonygatni, miért nem jó az, ha egy férfi hónapról hónapra él, és idegesen pillant a naptárra, hogy mikor jön már a következő fizetés, mert egy vasa sem maradt.

Ennek a létbizonytalanságnak egyik legjobb ellenszere a megtakarítás, ami nemcsak anyagi biztonságot ad, hanem stresszmentesebbé is teszi az életed. De mikortól érdemes hozzákezdeni a megtakarításhoz? És hogyan? Most választ találsz ezekre a kérdésekre!

Ha minden hónapban elköltöd, amit megkeresel, akkor nagyon gyorsan egy veszélyes spirálban fogod találni magad. Persze mondhatod, hogy fiatal vagy még, most kell élni, a pénz nem arra van, hogy a bankszámlán álljon, te meg sanyargasd magad. A pénz arra van, hogy élvezzük az életet, nemde?

És ez részben így is van, de mint mindennél, itt is fontos a mértékletesség. Ha te a fiatalok hedonista életmódját követed, akkor valószínűleg úgy gondolkodsz, hogy neked a külföldi nyaralás minden évben legalább egyszer jár, munkába sem a tömött BKV-buszon szeretnél utazni, egy autót igazán megérdemelsz, és a hétvégi bulizások alkalmával se szereted nézni, mi mennyibe kerül. Az élmény úgyis megfizethetetlen.

Csak az a baj, hogy ha minden hónapban elköltöd az összes bevételed, akkor nem tudod miből kifizetni a külföldi nyaralást, az autót és a bulizást. Ilyenkor jönnek a hitelek, és azt is elköltöd, amit meg sem kerestél. Talán még a diákhiteledet sem fizetted vissza, és máris úgy állsz az élethez huszonéves fiatal férfiként, hogy eladósodtál. Ha ezek után félreteszed a pénzt, akkor az is csak arra lesz jó, hogy nullára kerülj, nemhogy pluszba. Nem túl motiváló csak azért dolgozni, hogy a kamatokat vissza tudd fizetni.

Éppen ezért a megtakarítást – életkortól függetlenül – még ma el kell kezdened, ha felelősségteljes férfiként szeretnéd élni az életed. Nem kell rögtön nagy dolgokra gondolni. Először kerülj képbe a kiadásaidat illetően. A többség azt se tudja, mire megy el a pénze. Kap egy vaskos fizetésemelést, és érdekes módon azt is ugyanúgy elkölti, mint a korábbi fizetését. De megmondani nem tudná, hová lett a pénz. Ha kell, írd össze az állandó kiadásaidat, kiváló mobilos applikációkat találsz erre a célra. Ha ez megvan, biztos vagyok benne, hogy azt mondod: „úristen, én erre meg erre ennyit költök?!” A felismerés persze kevés, tenned is kell: a pazarló kiadásokból visszább kell venni. Az így megmaradó pénzt máris félre tudod tenni.

Szép dolog, ha valaki valamire vágyik, de egy felelős férfi nemcsak a vágyait követi, hanem mérlegel, hogy valóban megengedheti-e magának az adott kiadást. Nem mindegy, hogy létszükségletről van szó vagy szimplán egy kényelmi tételről. Fel kell ismerni, ha valamit egyszerűen nem engedhetsz meg magadnak a jelenlegi anyagi helyzetedben. Ilyenkor nem a túlköltekezés és a hitel a megoldás, hanem inkább azon dolgozz, hogy megengedhesd magadnak azt, ami ma még luxusnak számít. Ez a hozzáállás férfiként nem arra tanít, hogy ha nincs pénzed, majd ad a bank, hanem arra, hogy fejleszd önmagad, hozz ki magadból többet, legyenek céljaid, kerülj jobb pozícióba a munkahelyeden, és így ki is érdemeld a több pénzt.

Egy párkapcsolatban sem előnyös, ha mindig pénzhiánnyal küszködsz, mert nem látsz előrébb a hónap utolsó napjánál, nincsenek távlati elképzeléseid. Ha oda jutsz, hogy családot alapítasz, és gondoskodnod kell a feleségedről és a gyerekeidről, akkor ezt nem építheted anyagi bizonytalanságra és eladósodottságra. Kezdetben talán elég, ha megvan a szerelem, de később rámehet a családod, ha nem tudsz felelősen gondolkodni. Ennek a felelőtlenségnek az állandó pénztelenség csak az egyik tünete, de ha ezen a hozzáálláson nem változtatsz, akkor az élet más területeire is rossz hatással lesz.

Ha megismerted a kiadásaidat, visszanyested a túlzó költéseidet, akkor el is kezdhetsz félretenni. Megtakarítási alapelv, hogy a havi jövedelmed 10%-át mindig tedd félre. Hogy ez kezdetben egy malacpersely, egy megtakarítási számla vagy egy befektetési célú életbiztosítás, az szinte mindegy is. Hidd el, ennek a 10%-nak a hiánya nem fog feltűnni, de hosszú távon sokat fog jelenteni. Kiváló alkalom erre egy fizetésemelés. Amit pluszban kaptál, azt tedd is félre minden hónap elején, és tégy úgy, mintha nem is lenne, mintha a régi fizetésedből kellene kijönnöd minden egyes hónapban.

A cél az, hogy 3, de optimális esetben inkább 6 hónapnak megfelelő bevételedet tedd félre vésztartalékként. Ne hónap végén, ha esetleg maradt még valami a fizetésedből, hanem még hónap elején. Így nem kell félned a váratlan eseményektől. Ha kirúgnak a munkahelyedről vagy hónapokra lebetegszel, akkor nem kerülsz teljes anyagi csődbe, mert ott van 3-6 havi megélhetésed félretéve. Nem kell az első szembejövő munkát elvállalnod, vagy a rokonoktól kölcsönkérned, mert egy ilyen helyzetben is hónapokig meg tudsz élni.

Ez az érzés magabiztossá fog tenni, és a környezeted felé is ezt a magabiztosságot fogod sugározni. Látni fogják, hogy te eltökélt, céltudatos férfi vagy, aki felelősen éli az életét. Látják majd, hogy ha kell, akkor képes vagy másokért is felelősséget vállalni, legyen az a barátnőd, a feleséged vagy a gyerekeid. A legtöbbekben ez szimpátiát kelt.

A legnagyobb szívességet mégsem a környezetednek, hanem magadnak teszed: rengeteg stressztől szabadulsz meg, ha anyagi biztonságban élsz. Kutatások igazolják, hogy az adósságban úszó emberek élete sokkal stresszesebb, ami nyilvánvalóan kihat az emberi kapcsolataikra a családban, a munkahelyen és mindenhol.

Ha a vésztartalékot megalapoztad, az onnantól egy kiváló pénzügyi iránytű. Mikor felteszed a kérdést, hogy valamit megengedhetsz-e magadnak, akkor egy második kérdés adja meg erre a választ: hozzá kell-e nyúlnom a vésztartalékomhoz? Ha igen, akkor valószínűleg nem fér bele az adott kiadás, és túlköltekezel.

Ez megtanít arra, hogyan kell beosztani a pénzt. Ezután jöhet minden más a prioritási sorrendben. Minden esetben próbálj abból élni, amid van. Ne a másét költsd, ne akarj ezzel többnek látszani annál, mint ami vagy.

A vésztartalék felépítése utána az első cél a lakás legyen, de ha egy mód van rá, ne hitelre vagy legalábbis minél kevesebb hitelrészből. Ha kell, inkább várj, gyűjtögess, és vegyél lakást később. Ha gyermeked születik, apaként azonnal ő legyen a prioritás. Gondolj a jövőjére is, és neki is kezdj el félretenni. Később, 35 és 40 éves kor között már a nyugdíjkérdés is időszerű, hiába tűnik ez akkor még nagyon távolinak. Pedig ehhez ilyenkor kell hozzákezdened, még a karriered csúcsán, és ekkor kell félretenned azt, amiből nyugdíjasként élni fogsz.

Ha jól haladsz, automatikusan felmerül majd benned, hogy mibe tudod fektetni a félretett megtakarításodat. Egy befektetésnek is csak akkor van értelme, ha hosszú távban gondolkodsz, és nem fogy el a kezdeti lelkesedésed. Hogy milyen befektetési lehetőségeid vannak, az viszont már egy másik cikk témája.

Ha a megtakarítás, a lakás, a gyermek és a privát nyugdíj mellé még beférnek a legdrágább nyaralások, autók és bulik, akkor persze, ne fogd vissza magad. De ahogy a házépítést is a biztos alappal kezdik, nem a tetővel, a te életedben is vannak prioritások, amiket felelősségteljes, felnőtt férfiként előrébb kell sorolnod a többinél.

Richter Ádám

A Grantis 3 tippje a megtakarításhoz:

1. A megtakarítást – életkortól függetlenül – még ma kezd el, ha felelősségteljes férfiként szeretnéd élni az életed.

2. Mindig tedd félre a havi jövedelmed 10%-át!

3. Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér, azaz ne költs olyan pénzt, ami nem a tiéd!

grantis.hu

Fotók: nosheep on Pixabay.com

1820796 on Pixabay.com

geralt on Pixabay.com

stevepb on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk