Igazi férfi vagyok vagy hamisítvány?

Az egyik délceg, egyenes, vállai teherbírása végtelen erőről tanúskodik, míg a másik görnyedt, sunyi tekintetű és átláthatatlan. Na, de mi is különbözteti meg őket egymástól?

Ezer listát olvastam a témában, most itt az ideje, hogy elkészítsem én is a saját tízes pontrendszeremet. Mitől „igazi” egy férfi? Fontos, hogy ne túlozzunk, maradjunk a realitásnál, és olyan követhető mintával álljunk elő, amely semmiképp nem táplálja a férfiak felé fokozódó társadalmi elégedetlenséget, hanem valós értékeiket láttatja meg, motiváló célok kitűzésére buzdítva őket. Kerülni kell azt is, hogy esetleg egymással ellentétes elvárások fogalmazódjanak meg, erre a munkámban óriási hangsúlyt fektettem. Arra törekedtem, hogy az „igazi férfi” vonásait abból az alapállásból is körbe írjam, ahogy egy nőre hatást gyakorol, vagy különböző szerepeiben viselkedik.

1. Az „igazi” férfi védelmez

Mindegy, hogy becsületsértésről van szó, vagy csupán egy tévelygő légy szállt le a válladra, ő ott terem és levadássza a „zaklató” állatot. Addig üti, még ki nem leheli a lelkét, még szét nem trancsírozza a testét ruhád felületén.

Tisztes távból követ az utcán. Nem feltűnően, napszemüvegben, hogy ne látszódjon, merre tekint, és ha valaki rád emeli buján a szemeit, ő azon nyomban leszereli a modortalan frátert. A füttyögő munkásokat lerúgja az állványzatról, a szemedbe fújó tavaszi szellőt is elküldi melegebb éghajlatra. Ha autóval közlekedsz, ő tankkal tör utat neked, ha a kávéd mellé két cukor helyett csak egyet kaptál, máris óriási cirkalmas betűkkel vési tele a panaszkönyvet. Hiszen ő melletted áll. Sosem fordítaná ellened erejét, de ha vele vagy, tekintetének hatására a járókelők, a biciklisek, a villamosok mind kitérnek előletek, sőt, még a troli is sebtében új felsővezeték-rendszert keres magának.

Az „igazi” férfi kemény, mint a kád széle. Ő bizony kiáll az igazáért. Legyen szó bármiről, addig mondja a magáét, még egyetértésre nem talál. Ha már senki nem hallgatja, csupán a visszhangja beszél vissza neki, de annak sem hagyja, hogy szemtelenkedve ismételgesse önmagát. A macskát lenyávogja, még a kutyának is visszaugat. Mialatt kezed markolja, bármely elemi, természeti erő hatástalan rátok, ha kell, esőkabáttá válik, vagy testéből napernyőt formál. A menstruációs fájdalmakat is úgy elhajtja, mint a magzatvizet.

2. Az „igazi” férfinak van önuralma

Csak próbálkozz, drága! Úgysem tudod felbőszíteni. Lehelj rá finom, gúnyos fricskákat, vagy durvább rágalmat, vágj hozzá friss, lédús paradicsomot vagy háztartási gépeket, dönts rá konyhabútort, vagy szidd az anyját, családját, dobj elé NAV-os büntetést vagy telefonszámlát, értékeld le a férfiasságát vagy önts forró vizet, kopasz kiégett, tar fejére, ő csak ülni fog rendületlenül, átható kemény tekintetével, és büszkén rád meredve bátran állítja: „nincs hatalmad felettem”.

3. Az „igazi” férfinak jó a modora

Ha belépsz egy helyiségbe, feláll, és úgy is marad. Kinyitja az ajtót, közben nem gusztálgat hátulról, és más nőt sem stíröl, ha a társaságodban tudhatod. Hiszen az ő libidója és hormonháztartása dinamikus és tudatosan vezérelt, a tiédtől különböző feszes mellek látványára a pillanatok törtrésze alatt elillan, sőt, vágya tiltakozó undorba csap át mindaddig, míg tested idomai elé nem kerülnek. Akkor aztán újra fellobban tüze és kizár mindent, ami zavaró, pontosan kiszámított érzéki finomságok ízlelgetése során találja meg a kulcsot ösztöneidhez, nem vétve el a gyönyör felkeltéséhez szükséges apró praktikák sokasága közül egyet sem. Eközben magázva szólít meg, hogy igazán nőnek érezd magad, függetlenül attól, hogy már tizenöt éve éltek egy háztartásban.

4. Az „igazi” férfi hűséges

Sosem váltana Vodafone előfizetéséről Telenorra, vagy mondaná le a kábeltévét holmi ösztönvezérelt vágyától indíttatva, hiszen szerda este meccs van, ami nem tűrhet halasztást. Ugyanabban a trikóban, a kanapé ugyanazon szegletében, a kedvenc sörmárkáját a kezében szorongatva, nyakában a favorit csapat nevével és színjeivel tarkított sállal, immár húsz esztendeje kiszámíthatóan kántálja: Éjjáéjjá ó!!!

5. Az „igazi” férfi érzelmes

Vele lenni több, mint líra. Meghitt együttlétetek közben hangját fátyolossá változtatja, és Shakespeare szonettjeit suttogja a füledbe. Hogy végképp elolvadj, mindezt megspékeli lantjátékával, mivel az „igazi” férfi köztudottan zenei tehetség is, nem beszélve abszolút hallásáról. A szükséges három érzelmen felül (éhség, fáradtság, hol van a kocsikulcs?) tisztában van önmagával, és tudja, hány adag pacal után üt be nála a krach, mikortól válik képtelenné az önálló helyváltoztatásra, és a házi munkákban való önzetlen részvételre. Hiszen az igazi férfi köztudottan mosogat. Sőt, ha kedve úgy hozza, törölget is. Határozott mozdulatával bármikor benyomja a start gombot a rögzített konyhai csodán, akkor is, ha elfelejti bepakolni előtte. De ez érthető, ugyanis az „igazi” férfi nem foglalkozik felesleges részletekkel, az állandóságot, biztonságot képviseli, és raszta hajával, vadkenderes felsőjében, beszívva világbékére tör.

6. Az „igazi” férfi feltalálja magát

Kiégett villanykörte, szétesett szekrénypolc, a probléma bármi lehet, a férfi tüstént megreparálja. Ha egy esőerdő, vagy más kihalt éghajlati övezetben zuhantok le, túlélővé válva, bogarakkal és hernyókkal táplálkozik, a kedvedért még a skorpiók fejét is leharapja, hogy mohón rágcsálhasd ízletes csápjait. Ilyenkor érezheted leginkább, hogy társaságában, gyomrodban pillangók röpködnek.

7. Az „igazi” férfi bemutat az anyjának és lezárja a gyerekkorát

El akar és el is tud köteleződni, nem jön a „nem állok készen egy kapcsolatra, még ki akarom magam élni” ostoba lózungjaival. Amikor édesanyja elé vezet, a bájcsevegéssel egy időben visszaadja videójátékait, minden gyerekes kényszerét vagy félmegoldását, infantilis megnyilvánulásait és persze, életkedvét is. Onnantól tősgyökeres felnőttként humoros beszólásokon nem nevet harsányan és idétlenül, csupán 19. századi, angolos, lordos stílusban felvonja szemöldökét, félmosolyt erőltet megmunkált, redős arcára és a túlérett modoroskodást kerülve „hmmm… eme humoreszk igazán kecsegtető hangulatot rejt magában” vagy „kedvesem, micsoda parádés ez az éj” megnyilvánulásaival, sejtelmes távolságtartással igyekszik nyugtázni a kellemes viccelődést.

8. Az „igazi” férfi céltudatos, pontos és tájékozott

Nem a vakvilágba él. Nem tengődik, csapódik értelem nélkül. Ha boltba kell menni, ő bizony beleteszi a kosárba, ami a nő listáján szerepel. A tisztasági betétek típusainak és áteresztő képességének teljes sorában mélyen képzett, no, de nem furcsa hajlamának okán, hanem csupán párja iránti figyelmességből műveli magát széleskörűen és hiánytalanul. Nem ragad le a barkács részlegnél, nem akad le csevegni középiskolai osztálytársakkal, mivel tudja, hogy asszonya otthon várja a vacsorába valót, és pár perces késés is végzetes lehet, hiszen az egyébként „nem sárkány” felesége állítja, hogy pontban nyolckor kell étkezni, hogy az este maradék részében minden rendben haladjon. Természetesen úgy, ahogy ő akarja.

9. Az „igazi” férfi nyitott és önzetlen

Nyitottsága leginkább akkor érhető tetten, mikor belső szerveiből adakozik segélyszervezeteknek, hiszen az „igazi” férfi altruista és egy tőle magasabb rendű célt szolgál. Önzetlenségből, akár mobiltelefonját is kölcsön adja az utcán kolduló, ötvenezres melegítőben lévő, zselézett hajú, bandában mászkáló, nehéz sorsú kamasz fiúknak, hadd hívják fel pár sarokkal odébb a szüleiket, hogy lekésték a vonatot, és persze mindezt némi költőpénzzel is megtoldja, mert ugye éppen elfogyott a kp. és így helyes. Nem fukarkodik. Nemes, de sosem balek.

10. Az „igazi” férfi családcentrikus

Akár több családja is van. A lényeg, hogy körülötte valahogy gyűlnek az emberek. Először csak a nők, de aztán a gyerekek is. Imád a közelükben lenni. Jó apa, feltéve, ha ráér. Szoptatni nem tud, de nem ragad le a fölösleges és terhes nemi szerepeknél, így akár azt is elsajátítja. Senki nem képes úgy szülni, mint ő. Ezt én mondom. Ha nem láttam vóna, nem tudtam vóna elmesélni.

+1: A Férfi az, aki elég jó! Az „igazi” férfi meg a mesék hőse. Tehát érdemes eldönteni: mivé kívánunk válni?

Lázár Gergely 
pszichológus

Lázár Gergely pszichológus oldala

Fotók: geralt via Pixabay.com

cocoparisienne via Pixabay.com

SamantaMarinho via Pixabay.com

larsen9236 via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Ildy0310

    2017. szeptember 04 10:20
    "Az igaz ember hitből fog élni." (Róm 1,17) A lényegét azonban nem egyszerű megragadni, hiszen csak megélni lehet.
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk