Így lehetsz a társaság középpontja!

Hányszor fordult már elő, hogy csak álltál egy partin és hallgattad, ahogy mások olyasmikről beszélgetnek, amikhez neked fingod sincs? Hogyan hidalható át mindez? Úgy, hogy értesz mindenhez! Legalábbis, ha követed ezt a sikerreceptet, úgy fog tűnni. Felkészülsz pár alaptémából, (Wikipédiát használni ér, sőt) betanulsz pát ütős mondatot és elsütöd, ha az alkalom úgy adódik. Ma már nem elég, ha csak okos arccal bólogatsz.

Hogyan tarolhatsz pár mondattal? Haladók már észrevétlenül tudják úgy irányítani a beszélgetést, hogy az a betárazott patronokkal kompatibilis legyen és utána már nincs más dolga, mint bezsebelni az elismerő pillantásokat. Halkan beszélj, hogy odafigyeljenek rád, és ne szónokolj, tűnjön úgy, hogy mindezt a kisujjadból ráztad ki. Lazán, nem akarsz senkit lenyűgözni, így hozzáértőnek látszol. Most ingyen megtanítunk rá, hogyan lehetsz a szalon középpontja és mitől fogják azt mondani rólad a hátad mögött, hogy „ez egy művelt fazon”.
Kapcsolatépítés, barátkozás, csajozás felsőfokon!

1. téma: mozifilmek
- Ha a múlt: Nem biztos, hogy minden új perspektíva új. Például Ed Wood nélkül Quentin Tarantino, Robert Rodriguez és Tim Burton sem lenne az, aki. A transzvesztita hajlamú rendező filmjeit utálták az ötvenes években, a számos technikai hiba, a tökéletlen trükkök és a sablonos dialógusok miatt. Mára viszont az olcsó, B-kategóriás trash sci-fi-knek kultusza lett. Stílust teremtett!

- Ha a jelen: Lehet, hogy a CGI látványos, de szerintem megöli a film romantikáját. A fotorealisztikus CGI egészen 1989-ig nem jelent meg a filmiparban, amikor is A mélység titka elnyerte a legjobb vizuális effektekért járó Oscar-t. A CGI-t a filmekben általában 1,4-6 megapixellel renderelik. A Toy Story-t például 1536 × 922 pixellel renderelték. Egy képkocka renderelése jellemzően 2-3 óra körüli időt vesz igénybe, a legbonyolultabb jeleneteknél ennek tízszerese is előfordulhat.

- Ha a jövő: Évtizedek múlva talán a személyre szóló élményszerűség lesz a legmeghatározóbb a filmezésben. Mire gondolok? Arra gondolok, amikor már eltűnik a művészet, a színészet, mert a digitális technika teljesen átveszi a szerepet. A néző diktál. És ez még nem minden: az elkészült anyagot nem mozivászonra, hanem egy spéci technikával egyenesen belesugározzák majd a néző agyába, és mint egy álomban, benne élhet, és még bele is szólhat.

Ha nem akarsz szimpatikus lenni: Szerintem a mozi meg a tévé azoknak való, akik üresek belül, és kell valami, ami feltölti őket. Inkább olvass. Könyvet. Az jobban meglátszik rajtad. Én csak a Spektrumot meg a NatGeo-t nézem, míg te a Barátok közt lapos, ismétlődő tanulságaival zsibbasztod magad. A technikai szemfényvesztést pedig csak a HD pornófilmeknél tudom értékelni amúgy.

2. téma: fotózás
- Ha a múlt: Az első színes képet az angol fizikus James Clerk Maxwell készítette 1861-ben. A színes képek az 1910-es évekig ritkaságszámba mentek. Ezek többsége eredetileg fekete-fehér kép volt, melyet kézzel színeztek, utólag. Az első színes filmet már 1907-ben forgalomba hozta a Kodak, mely az autokróm eljárásra épült.

- Ha a jelen: Én is rákattantam a digitális fotózásra. Nem munkából kifolyólag. Ha munkából fotózol, nem szenvedéllyel, akkor inkább hagyd abba. Az öcsém most vett egy Nikon Coolpix P900 CMOS rendszerű masinát, jobb éjszakai felvételeket lehet vele lőni. 16.8 MegaPixeles felbontás, 3" méretű képernyő, 921,000 pixel felbontású kijelző, 83x-os optikai zoom, FullHD felbontású videófelvétel, microHDMI videó kimenet. Wi-Fi csatlakozás, beépített GPS vevő, 7 kép/mp sorozatfelvétel sebesség. Manuális blende és zársebesség beállítási lehetőségek. Optikai képstabilizátor a bemozdult képek csökkentésére, 4.3mm-es nagylátószög. Mindezt csak kétszázezerért.

- Ha a jövő: Itt a Lytro, amit már nem is biztos, hogy egyszerűen csak fényképezőgépnek lehetne nevezni. Már 2007 óta létezik és igyekszik megreformálni a fotózás közel 200 éves történetét. Vele minden határ eltűnik: virtuális valóság, 3D-s tér. Az öcsém akar venni egyet.

- Ha nem akarsz szimpatikus lenni, ám lekezelően művészi és nyegle már annál inkább: Nem bírom azokat a turistákat, akik körbefotózzák a várost, csak azért, hogy feltolják a Fészre, lélekben ott sincsenek. Némely hülye turistának jobb gépe van, mint néhány hivatásos fotósnak. Amúgy utálom a hivatásos fotósokat, azt hiszik, kurva okosak, meg művészek, közben a gép a művész. Eladják a lelküket egy szar újságnak, aztán onnantól a főszerkesztő rángatja őket, az eseményeken undorítóan tolakodnak és sírnak, hogy nem kapnak elég pénzt, pedig szerintem elég pénzt kapnak, … akinek ilyen gépre fussa, az kussoljon!

3. téma: zene
- Ha a múlt: '69 októberében felröppent a pletyka, hogy Paul McCartney meghalt és a helyét egy alteregó vette át. Az Abbey Road borítóján a zebrán gyalogló négy zenész – néhány fanatikus rajongó szerint – valójában temetési menet. A háttérben parkoló világos Volkswagenen pedig a rejtélyes „28 IF” (28 HA) felirat látható. Ez McCartney életkorára vonatkozik, némi ferdítéssel, hiszen ekkor a zenész csak 27 éves volt. A csúszást a megfejtők azzal magyarázták, hogy a hindu misztika szerint az ember élete akkor kezdődik, amikor megfogan, így a Jel: 28 lenne, ha…

- Ha a jelen: Hihetetlen, hogy George Michael még mindig képes megújulni. Össze se lehet vetni a rózsaszínes Wham! korszakával. Igazi Művésszé forrta ki magát. Első szóló kislemeze, a Careless Whisper világszerte 6 millió példányban kelt el. Az 1987-es debütáló szólóalbuma, a Faith, több mint 20 millió példányban kelt el világszerte. Karrierjének huszonötödik évfordulójára megjelent a "Twenty Five" című háromlemezes válogatásalbum, három (plusz egy) új dallal, amely a brit listán első helyet ért el. 2010-ig több mint 100 millió lemezt adott el, ebből hét brit első helyezett kislemezt. 

- Ha a jövő: Rühellem a rap-et, olyan, mintha beleokádnának a fülembe. Lassan talán le fog csengeni, mert a feketék ízlése tovább – vagy vissza - lép a jazz irányába. Sajnos a jövő a digitális zenéé, meg a „pendrive DJ-ké”, a hangszerek teljesen el fognak tűnni, vagy legalábbis újjá fognak születni egy hangszerkesztő szoftveren. De az már nem lesz az igazi... Eltűnik a zenéből a lélek. Egy 15 éves kölyök ma már klubslágert szerezhet a buszon az okostelóján két megálló között.

- Ha egyéniségnek szeretnél látszani: A mai zenék már csak digitális termékek, számítógépes zajok. Elkészül a remix remixe, te meg a gatyádba élvezel. Nulla, semmi, eltűntek a hangszerek. És ezek a mai sztárocskák?? Csak a botrány! Csoda, ha nem csavarodik a fára, amikor koncert után belőve volán mögé ül. Vagy legázol öt nyugdíjast! Bezzeg engem ennyiért lecsuknának, őt meg simán elengedik, mert a szuperügyvéd képes négy évről szabadlábra csökkenteni a büntit! Kurvára nem sajnálom Amy Winehouse-t sem, ő választotta ezt az életet. Amúgy Michael Jackson-t szerintem nem ölték meg: van egy videó a neten, amikor egy elhagyott pajta mögött kipattan a mentőautóból. Amúgy nem szerettem a dalait, nem is utáltam, amolyan semleges háttérmuzsika volt nekem.

 4. téma: borok
- Ha a múlt: Az ókori Görögország területéről Kr. e. 4200-ból is került elő olyan kerámiaedény, amelyben bor nyomát találták meg, míg Kínából ennél közel 3000 évvel idősebb lelet is előkerült már. Magyarország területén már a honfoglalás előtt is termesztettek szőlőt, így a honfoglalók fejlett szőlőtermesztő és borkultúrát találtak. Tokajhegyalja szőlőtermesztése is az ősi időkbe nyúlik vissza: a tatárdúlást követően IV. Béla támogatásával, több kilométer hosszú, bravúros építészeti remekműnek számító pincerendszert alakítottak ki.

- Ha a jelen: Sosem veszek külföldi bort, hiszen bornemzet vagyunk, világszinten. Egy erős savgerincű, szép tannin-térképű, villányi cabernet sauvignon akármilyen francia bort überel. Sosem nézem a boltban a címkét, mit ígérnek rajta, hiszen a jó bornak... mint tudjuk... Egy kerek, korrekt pinot noir hozza a fajtajelleges gyümölcsösséget, a csokoládéba hajló málnát. A fehérek közül az Irsai Oli a kedvencem. A Kisfalvy pincészetnek van a 2013-asa... Mesés struktúrát hordoz, szárnyait szelíden bontogató illattal, vidám, cizellált savakkal.

- Ha a jövő: Csavaros kupak?… na, erről annyit, hogy akik a parafa mellett sznobolnak, csak lógnak a lényeg szélén, makacsul ragaszkodva a tradícióhoz. Azt gondolván, a csavaros kupakos biztos olcsó tartalmat ígér. De nem! A csavarzár egyik előnye, hogy nincs többé dugóízű bor, ami a nem megfelelően csírátlanított parafadugó felületén képződő baktériumtól van. Ha nincs parafadugó, nincs dugóízű bor sem, és ha belemorzsolódik húzás közben, persze, az sem lelkesítő, ráadásul a csavaros ugyanolyan jól megőrzi a belső tartalmat. Továbbá a csavarzáras palack bárhol kinyitható segédeszköz nélkül.

- Ha nem akarsz szimpatikus lenni, de seggfej igen: Az elérhetetlenül drága versenybor gazdag köcsögöknek való, jó lesz nekem a kannás is, csak ne vakuljak meg tőle nagyon! Nem igaz? Faszomat az elegáns tanninokba! Amúgy azokat a borokat, amiktől ti cuppogva a gatyátokba élveztek, már laborban keverik ki. Ott ölik meg a bor lelkét.

5. téma: vallás
- Ha a múlt: Régen a pestisjárványt démoni befolyásnak tartották, ma tudjuk, hogy egy vírus okozza. Isten létét vagy nem létét nehéz fejben eldönteni, de lehet, hogy nem is ott kell. Helmuth von Glasenapp valláskutató Az öt világvallás c. könyvében azt írja, hogy vallásnak azt a gondolkodásban, érzésben, akaratban és cselekvésben kifejeződő meggyőződést nevezzük, amely szerint személyes vagy személytelen transzcendens erők vannak működésben felettünk. Tehát, azt a kérdést feltenni, hogy melyik vallásnak van igaza, a legnagyobb böszmeség! (ezt a szót többször is használhatod más összefüggésekben is, a „faszság” jelző elegáns formája).

- Ha a jelen: Nem tudom, jobb lenne-e a világ az összes vallás eltörlésével, de valószínűleg élhetőbb. Egyszerűbb. Hogy egy Istenre miért van kollektív igény, azt a memetika is meg tudja magyarázni. Richard Dawkins elmélete alapján mindenkiben több tízezer aprócska kulturális információs csomag (mém) található, melyek igyekeznek reprodukálni és örökíteni magukat. Az emberi tudat összessége nem más, mint az agyunkban megtelepedett és folyamatosan cserélődő mémek sokasága. Ezek az „intellektuális paraziták” nagyjából százezer éve jelenhettek meg a Földön, és gyakorlatilag át is vették az uralmat. Minden vallás csak az ember utánzóképességének köszönhetően maradt fenn.

- Ha a jövő: Történelmünk során több embert öltek már meg különböző istenek nevében, mint az Első és Második Világháborúban együttvéve. Szerintem a zen buddhizmusnak van a legnagyobb esélye a jövő fenntartható és élhető vallásainak befutói közt, mert világos, békés, és áttekinthető világképet ad, és „Istent” meg az „Ördögöt” egyaránt az emberi pszichében keresi, majd egy individuum nélküli tudatban koncentrálja. Erre a legfensőbb énre vagy ráébredünk, vagy nem, de semmi esetre sem kaszaboljuk le azt, aki nem akar. A jelszó: harmónia.

- Ha nem akarsz szimpatikus lenni: Miről beszélsz? Ha van pina meg pia, boldogság is van, a többi meg jön magától. Nem kell túlparázni semmit! Stephen Hawking szerint a világ teremtéséhez nem feltétlenül kellett egy Isten. Úgyhogy a halál után nincs semmi, ha anyád kimúlik, sikoltva zuhan bele egy lélektelen sötétségbe, ahol úgy kialszik a tudata, mint egy tücsöknek! Ez van!!

6. téma: festészet
- Ha a múlt: a sors ijesztően rendeli egymáshoz a nagy festőket: amikor Modigliani Párizsba költözött a rue de la Grande Chaumière-en lévő ház egyik lakásába, még nem tudta, hogy egykor Gauguin egykori lakása van alatta. Mindketten szörnyű betegségben szenvedtek. Lám-lám, a művészet nem mindig gyógyít, viszont örökéletűvé avat! Hiába futott be Pollock, hiába volt a pályája csúcsán és hiába volt pénze, a szorongást és az alkoholizmust nem tudta legyőzni, így 1956-ban ittas autóbalesetben vesztette életét. 1956... mond ez az évszám valamit??

- Ha a jelen: Wolfgang Beltracchi profi festményhamisítóként egészen 2010-ig működött. Sikerült számos neves festő elveszett művét reprodukálnia és értékesítenie. A szélhámos-művész csaknem negyven éven keresztül vezette meg a műértőket és a képzőművészet adás-vételével foglalkozó világot. Végül lebukott és a nejével együtt börtönbe kényszerült. Másolni szabad, de az eredeti festő nevét odaírni a vászonra, az már hamisítás és bűntett.

- Ha a jövő: Szerintem a Photoshop sosem váltja ki a festészetet! Minden digi dologból hiányzik a lélek! Leegyszerűsíti a művészetet, és ezt nem szabad.

- Ha lázadó különcnek szeretnél látszani: Szerintem a grafiti is festmény, freskó. De modern művészetnek látom a járdán szétfröccsent hányást is, hiszen a művész kihozta magából a legtöbbet, igen mélyről... Benne van a társadalom kritika, a személyes válság és a lemondás...

7. téma: filozófia
- Ha a múlt: A platóni ideatan tartalma az immateriális, örök és változatlan lényegek, az ideák feltételezett birodalma. Platón elképzelése szerint csak az ideák bírnak valódi léttel, minden földi dolog csupán csak ezeknek a képmása. Platón végül egy esküvői lakoma közben halt meg, ugyanakkor hosszú élete során soha senki nem látta nevetni.

- Ha a jelen: A fenomenológia központi kategóriája a tudat „intencionalitása”, azaz nincs objektum szubjektum nélkül. Ám a fenomenológia egyik fontos problémája a szabad akarat kérdése, az egyéni célok meghatározása, valamint a megvalósítását lehetővé tevő akaratlagos erőfeszítések.

- Ha a jövő: 2025 derekára le fognak tisztulni a filozófiai irányzatok, hiszen az egyik rendszeresen megcáfolja a másikat, minden nap zajlanak a viták, így bármiféle megalapozottságról beszélni böszmeség.

- Ha megmondó embernek szeretnél látszani: Szerintem a jó filozófus pályája csúcsán lemond a filozofálgatásról és felgyújtja az összes könyvét, akkor is, ha ő írta azokat! Így nem mérgezi az utókort.

 8. téma: irodalom
- Ha a múlt: A veszélyekkel, az élet nehézségeivel való bátor szembenézés Hemingway világának tartóoszlopa. Férfias követelmény nála a bátorság és a helytállás, minden körülmények között. A gyávaság megbocsáthatatlan bűn. Az íróguru egyre súlyosbodó depressziója miatt kapott elektrosokk kezelések is nagyban hozzájárulhattak ahhoz, hogy 1961-ben főbe lőtte magát. Szerinte emlékezőtehetsége romlását is az elektrosokknak köszönhette, ugyanis erre többször hivatkozott, mint életkedve elvesztésének nyomós okára. Az igazi író mindig lehangolt... abban rejlik tehetsége.

- Ha a jelen: Most fogadta el a Kortárs egy ötezer leütéses novellámat. Cubai szivarral és 100 éves konyakkal ünnepeltem meg. Nem vagyok rá büszke, de ha már így alakult... Azt tanácsolták, hogy bátran folyamodjak az NKA-hoz támogatásért, mert nincs jogom a tehetségemtől megkímélni a világot. Nehéz ügy. Sajnálom, hogy ki kell jelentenem, de szerintem már 2016 van és már mindent leírtak. (VAGY: ha erre csúnyán néznek rád)
- Még nem írtak le mindent! Minden új esemény és történés életre hív egy új sztorit!

- Ha a jövő: Attól félek, hogy a jövő ifjúságának óceánjában a Nagy Nevek már teljesen el fognak tűnni. Kínai tudósok kifejlesztettek egy regényíró szoftvert, be lehet állítani a karaktereket meg a cselekményt és hajrá. Csak azzal elveszti az írás a legfontosabbját: a lelkét... Esterházy szerint az írók azért léteznek, mert a világ még nincs készen.

- Ha ebbe a társaságba már nem akarsz többet jönni: Nem szeretem mások gyötrődését olvasni, a hazai kortárs írócskák meg főleg csak gyötrődnek a sorok között, azért írnak, mert nincsen csajuk. Bár van olyan hülye nő, aki a művészkékre bukik, de az olyan is. Van még hely a süllyesztőben.

---

Sokan a könnyebbik utat választják és okostelefonon próbálják behívni a kellő infót, de ezzel az a baj, hogy látszik. Akkor vagy menő, ha rögtön becsatlakozol a beszélgetésbe és azonnal rávágod a megfelelő passzust. Persze, ennek is van kockázata: egy hozzáértő például. Amikor nem tudsz rákontrázni, akkor egyszerűen mondd azt, hogy „A számból vetted ki a szót!” vagy vágj elgondolkodó arcot, fond karba a kezed és nézd a padlót, ezzel felemeled a partnert a te szintedre. Ha minden kötél szakad, hirtelen támadjon pisilhetnéked és menj ki a vécére, ezzel időt nyersz.

Fotók: Viewminder via Foter.com / CC BY-NC-ND

Küldés
Hozzászólások (1)
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk