Nyelvújító kórság – 2020-hoz külön szótár kell

A koronavírus 2020-ban egy nem várt „tünetet” (persze a többit sem vártuk) is magával hozott: szókincsünk robbanásszerű gyarapodását. A szokatlan helyzet egyrészt ismeretlen kihívásokat tartogatott, melyeket valahogy a nevükön kellett neveznünk, másrészt felpörgette sok nő és férfi kreativitását. Dr. Veszelszki Ágnes nyelvész Karanténszótár című, ropogósan friss kötetében a járvány idején keletkezett új szavainkat, kifejezéseinket gyűjtötte össze, összesen négyszáz szócikkben.

Való igaz, tavaly még a kutya sem értette volna, ha vécépapír-bűnözést emlegetnek a híradóban, fotelvirológusok is csak kevesen lettek közülünk, és attól sem kellett tartanunk, hogy valamelyik rokonunk – túl sokat mondogatva, hogy maradjunk otthon – elgyőrfipalisodik. Az aperitif törzzsel sem viccelődött senki, és az otthon először kenyeret sütő kenyérszüzek, valamint a bezártságba egy kicsit beleháborodó covidinkák (angolul covidiot) száma sem volt olyan magas, mint idén tavasszal.

A Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékét vezető egyetemi docens abból indult ki gyűjteménye összeállításakor, hogy noha új szavak – különösen a virtuális terek használata, a digitális kommunikáció és a közösségi média révén – rendszeresen keletkeznek, a szókincsgyarapodás tempója még sosem volt akkora, mint az elmúlt hónapokban. Aki tehát megunta a vízpalacksúlyzók otthoni emelgetését, és a gyermekét is újra ki merte engedni a szabadba a home ovi után, az vagy maga is a friss levegőn álljon neki a karanténháj ledolgozásának, vagy szerezze be a Karanténszótárt, mert a vágyott testvisszaformálást a rekeszizmaink megdolgoztatása is segítheti!

Dr. Szász Adrián

Cikkajánló: Igazi férfi vagyok vagy hamisítvány?
További tartalmakért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Fotó: MrsMary képe a Pixabay -en.

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk